Jongeren moeten vaker testen op soa

nieuws Slechts de helft van de jongeren die twijfelen of ze een soa hebben, laten zich testen. Daarom komt Soa Aids Nederland met een nieuwe Vrij Veilig Campagne.
Jongeren zien af van een test omdat ze toch nergens last van hebben of niet goed durven. Ze krijgen het advies zich alsnog te laten testen en een condoom te blijven gebruiken totdat zeker is dat er geen soa in het spel is. Jongeren stoppen bij een nieuwe relatie vaak te snel met condooms.
Van alle jongeren boven de 18, zowel bezorgd als onbezorgd, heeft eenderde ooit een soa-test gedaan. Vrouwen laten zich vaker testen dan mannen.

Onder seksueel actieve 15- tot 17-jarige jongeren, is een soa-test nog minder gangbaar. In deze leeftijdscategorie heeft slechts 5 procent ooit een soa-test gedaan. Daar staat tegenover dat een kwart van de 15- tot 17-jarigen zich wel eens zorgen maakt over een soa.
In de nieuwe campagne staat het monster van Frankenstein centraal. Frankenstein staat symbool voor het meenemen van seksueel overdraagbare aandoeningen uit vorige relaties. Het monster is namelijk opgebouwd uit lichaamsdelen van verschillende mensen. Voor het geval hij dat zelf was vergeten, herinnert zijn liefje Sally hem daaraan door uit te roepen: "But that could be anyone's penis!"
www.soaaids.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram