Reizigers te weinig bewust van hepatitis B
nieuws
De resultaten van een Europees onderzoek over reisgeneeskunde benadrukken de noodzaak om reizigers beter voor te lichten en te informeren over het risico om in het buitenland met hepatitis B besmet te worden. De hoofdboodschap van dit onderzoek stelt dat veel reizigers zich uit onoplettendheid mogelijk blootstellen aan het risico om met hepatitis B besmet te worden, bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte in het buitenland die medische behandeling vereist. Dit kan gaan om het gebruik van onsteriel medisch materiaal of de toediening van bloed of lichaamsvloeistoffen die met het virus besmet zouden kunnen zijn.
20% van de Belgen reisde in de afgelopen vijf jaar naar een hepatitis B-endemische bestemming en bleef er drie nachten of meer slapen. 66% van al deze onderzochte personen die naar deze risicovolle bestemmingen waren gereisd, konden zich niet herinneren dat ze een hepatitis B-vaccinatie hadden gekregen.
Het merendeel van deze reizigers kwam uit de groep van 30- tot 59-jarigen: namelijk 56% van de Belgische bevolking die naar risicovolle bestemmingen reisde, was tussen 30 en 59 jaar oud.
Een groot deel van de reizigers neemt een nog groter risico om aan hepatitis B te worden blootgesteld door de activiteiten die ze ondernemen en de situaties waar ze uit onoplettendheid in verzeild geraken. 24% van alle personen die naar een hepatitis B-endemisch land reisden, liep meer gevaar om aan hepatitis B blootgesteld te worden wegens situaties waarin overdracht van bloedoverdraagbare virussen mogelijk was:
• Van de 30% van alle onderzochte reizigers die zich ziek voelden wanneer ze in een endemisch land verbleven, had 55% geen hepatitis B-vaccinatie gekregen
• 3% van de Belgen die naar een hepatitis B-endemische bestemming reisden, was betrokken in een ongeval of een onvoorziene gebeurtenis waarvoor medische behandeling in dat land vereist was
• 19% van de Belgen liet zijn/haar haar knippen of liet een manicure of pedicure uitvoeren wanneer hij/zij in een risicovol land verbleef
• 5% van de Belgen liet een tatoeage aanbrengen wanneer hij/zij in een risicovol land verbleef
• Nochtans had 69% van alle respondenten die een tatoeage lieten aanbrengen terwijl ze in een endemisch land verbleven, geen hepatitis B-vaccinatie gekregen
• 8% van de Belgische reizigers had seksuele betrekkingen met een persoon die hij/zij in een endemisch land leerde kennen.
3% van de reizigers had speciaal een land met een hoog risico bezocht om een medische procedure, zoals een tandheelkundige ingreep of een oogoperatie, te ondergaan. De meest frequente bestemmingen voor “gezondheidstoerisme” waren onder andere Brazilië en Roemenië. 50% van de injecties die in ontwikkelingslanden worden gegeven, wordt als onveilig beschouwd, waarbij patiënten mogelijk aan het gevaar voor een hepatitis B-besmetting worden blootgesteld . Nochtans was 65% van de “gezondheidstoeristen” niet ingeënt tegen hepatitis B.
54% van de “gezondheidstoeristen” ging te rade bij een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg om voor hun afreis advies te vragen, maar 58% van hen kreeg hierna geen hepatitis B-vaccinatie.
Terwijl 90% van de personen die naar een land met een hoog risico reisden, voor hun afreis advies had gevraagd over vaccinaties, kreeg 50% van de respondenten uit alle deelnemende landen geen uitleg van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg in hun land of verblijfplaats over de risicofactoren om met hepatitis B besmet te worden.
Lees ook: Hepatitis: verschillende soorten