Hoewel reizigersdiarree een typisch probleem is voor reizigers naar minder hygiënische bestemmingen, kan ook aanhoudende verstopping of constipatie op reis een zeer vervelend euvel zijn.
Eindelijk nog eens samen met het gezin op reis, het hoogtepunt van het jaar... Maar met kleine kinderen op reis gaan, is niet altijd evident en zeker een autovakantie kan een uitdaging zijn. Met deze vier tips maak je het net iets makkelijker.
Legionella is een bacterie die in verschillende (drink-)watersystemen voorkomt en die een longontsteking (legionellose) kan veroorzaken. In ernstige gevallen en zonder de juiste behandeling, kan de ziekte dodelijk zijn. Hoe kan je legionellose voorkomen?
Wie op reis vertrekt, kan maar beter een reisapotheek meenemen. De inhoud ervan is natuurlijk afhankelijk van je reisbestemming (dichtbij, de tropen, de bergen…), van je vervoer (vb auto of vliegtuig) en het type reis (avontuurlijk of niet), maar hier alvast een basischecklist.
De meeste geneesmiddelen houd je het best in de handbagage en niet in de valies. Dat geldt zeker voor levensnoodzakelijke geneesmiddelen en voor labiele geneesmiddelen die niet tegen vriestemperaturen kunnen.
Een studie in Colorado Springs (VS) toont aan dat zowat een kwart van de 'laaglanders' bij aankomst tussen 1.900m en 2.900m geconfronteerd worden met hoogteziekte of Acute Mountain Sickness (AMS). Wat zijn de symptomen, en hoe gevaarlijk is hoogteziekte?
Dysenterie is een zeer besmettelijke infectieziekte die vooral voorkomt in onhygiënische omstandigheden. Het is een vorm van gastro-enteritis (ontsteking van het maag-darmkanaal) die zich kenmerkt door bloederige diarree.
Tekenbeten zijn meestal ongevaarlijk, maar kunnen wel ziektes veroorzaken. Lyme bijvoorbeeld, maar ook tekenencefalitis. Dat is een hersen(vlies)ontsteking die gewoonlijk enkel tot milde klachten leidt, maar in zeldzame gevallen levensgevaarlijk kan zijn.
"Bij tekenencefalitis kunnen ongeveer twee weken na de tekenbeet ernstige symptomen opduiken. Zo kan de virale infectie de hersenen en het ruggenmerg aantasten. Er bestaat geen specifieke behandeling," vertelt dr. Charlotte Martin, afdelingshoofd Infectieziekten, CHU Saint-Pierre.
Dengue is een virusinfectie die vroeger sporadisch voorkwam, maar die zich nu in snel tempo verspreidt. In de meeste gevallen is dengue niet ernstig en gaat de infectie na een dag of zeven vanzelf over, maar soms duiken complicaties op, mogelijk met fatale afloop.
De klachten van gele koorts kunnen variëren van milde griepverschijnselen tot hoge koorts met bloedingen. Eén op de tien personen overlijdt aan de ziekte. Er is geen behandeling mogelijk, enkel symptoombestrijding. Wel is er een vaccin tegen gele koorts. Voor sommige reisbestemmingen is inenting verplicht.
Ebola is een zeldzame maar dodelijke infectieziekte. Terwijl het ebolavirus zich door het lichaam verspreidt, beschadigt het de organen en het immuunsysteem. Uiteindelijk dalen de bloedstollingscellen, wat uitmondt in ernstige bloedingen. In negentig procent van de gevallen is de ziekte fataal.
Met MyHealthViewer kan je verschillende persoonlijke medische gegevens nakijken. Wanneer je kan deelnemen aan bevolkingsonderzoeken voor kankerscreening bijvoorbeeld, maar ook je medicatieschema en welke vaccins je hebt gekregen, als die in Vitalink zijn opgenomen.
De bedwants of wandluis (Cimex lectularius) is een bloedzuiger die leeft van bloed van onder andere de mens. Ze dankt haar naam aan de plek in huis waar ze meestal te vinden is, namelijk in en rond het bed: in de zoom van matrassen, beddengoed, bedframe, bedstijlen, enz.
De ziekte van Chagas (Amerikaanse trypanosomiasis) wordt veroorzaakt door Trypanosoma cruzi, een parasiet die wordt overgedragen door roofwantsen. Wereldwijd zijn 8-10 miljoen personen besmet, voornamelijk in Latijns-Amerika, maar door migratie rukt de ziekte ook in Europa op.
In onze westerse cultuur zien we een gebruinde huid als aantrekkelijk en zelfs als teken van goede gezondheid. Ook van zonnebanken zijn we niet vies. Ze geven ons immers al een bescheiden kleurtje, zodat we minder snel verbranden op reis. Maar klopt dat wel? En is dat wel een goed idee?
Reisplannen, ver of dichtbij? Informeer je voor je vertrek over de nodige vaccinaties. Naargelang de bestemming en de omstandigheden waarin je reist, zijn sommige vaccinaties sterk aanbevolen en andere zelfs verplicht.
Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Veel mensen miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt.
Ieder van ons heeft een interne biologische klok, de zg. circadiaanse ritmes, die een invloed heeft op een aantal lichaamsfuncties en ook ons gedrag beïnvloedt.Tot welke groep je behoort, kan je testen aan de hand van bijgaande test.
Welke reisplannen je ook hebt, verdiep je van tevoren in de gezondheidsrisico’s die er zijn en de voorbereidingen die je moet treffen om ook op reis gezond te blijven.
Zonnebrandmiddelen zijn van essentieel belang om (ernstige) schade aan de huid veroorzaakt door UV-stralen te voorkomen. Maar deze producten moet je echter correct gebruiken. Doe je dat?
Door de oplopende besmettingscijfers zijn de maatregelen tegen het coronavirus weer aangescherpt in ons land. Hoe doet België het in vergelijking met de andere Europese landen? En waar in Europa zijn de meeste besmettingen?
Britse onderzoekers hebben ontdekt dat je met bepaalde oefeningen je hersenen kan trainen tegen deze vervelende aandoening. Ze denken dat de inzichten ook van bijzondere waarde kunnen zijn bij het rijden in de autonome voertuigen van de toekomst.
Onderzoek heeft aangetoond dat zwangere vrouwen dubbel zo vaak last hebben van muggenbeten dan niet zwangere vrouwen. Het onderzoek werd weliswaar uitgevoerd met malariamuggen, maar naar alle waarschijnlijk geldt het ook voor andere muggen.
Heb jij een reis gepland in de komende weken? Dan kan het nuttig zijn om de coronacijfers van jouw bestemming in de gaten te houden. Het onderzoekscentrum van de Europese Commissie heeft een digitale, interactieve landkaart online geplaatst, waar je het besmettingsgevaar op de voet kan volgen.
Wanneer je op reis vertrekt, zelfs al is het maar voor enkele dagen, is het wenselijk om een reisapotheek mee te nemen. Het is aangeraden om alle geneesmiddelen die je denkt nodig te hebben in voldoende hoeveelheden mee te nemen.
We kijken er vaak zo hard naar uit om met het gezin op reis te gaan, dat het in realiteit weleens kan tegenvallen. Een baby die zijn ritme niet vindt, een peuter bang is van de golven of een tiener die tegendraads is, en ouders die de stress nog niet hebben achtergelaten...
Gemiddeld 30 tot 40 procent van de toeristen die hun vakantie in een tropisch of subtropisch gebied doorbrengen, krijgen last van reizigersdiarree of 'turista'. In de meeste gevallen is de aandoening vrij onschuldig, maar ze kan een vakantie wel behoorlijk vergallen.
Het aantal besmettingen met het nieuwe Coronavirus loopt ook in ons land op. Huisartsen worden overspoeld met vragen, dus lijsten we graag nog eens enkele belangrijke feiten en symptomen op.