Welke geneesmiddelen mag je meenemen in de handbagage op het vliegtuig?

In dit artikel
Welke geneesmiddelen mag je meenemen in de handbagage op het vliegtuig?

dossier

De meeste geneesmiddelen houd je het best in de handbagage en niet in de valies. Dat geldt zeker voor levensnoodzakelijke geneesmiddelen en voor labiele geneesmiddelen die niet tegen vriestemperaturen kunnen.

Lees ook: Vaccinatie gele koorts: wanneer nodig?

Waarom geneesmiddelen in de handbagage?

123-vliegtuig-reizen-medic-geneesm-06-17.jpg

© Getty Images

 • Valiezen kunnen vertraagd afgeleverd worden of zelfs verloren gaan. Daarom houd je levensnoodzakelijke geneesmiddelen (bv. voor hart- en diabetespatiënten, hiv-remmers, malariapillen...) en essentiële geneesmiddelen zoals de anticonceptiepil, lensvloeistof... beter in de handbagage, zodat je steeds een voorraad van die geneesmiddelen bij de hand hebt bij diefstal of verlies van bagage.
 • Je kan ook een dubbele voorraad meenemen: de helft in de handbagage en de andere helft in de gewone bagage. Zo ben je in geval van verlies of diefstal steeds uit de brand geholpen, en het heeft ook zijn voordeel bij een uitgestelde vlucht bij vertrek of terugkeer.
 • De atmosfeer in de cargoruimte van een vliegtuig is niet geschikt om labiele geneesmiddelen te bewaren. Voor geneesmiddelen die vloeibare eiwitten bevatten, zoals insuline en calcitonine, en voor sommige reumageneesmiddelen (biologicals) zijn vriestemperaturen nefast. Bijzondere bewaarvoorschriften kunnen ook gelden voor andere materialen, zoals bijvoorbeeld glucosestrips voor de glucosemeter. Voor de meeste geneesmiddelen zijn er evenwel geen problemen te verwachten. De noodzakelijke aanwijzingen, bijvoorbeeld 'niet in de vriezer bewaren' of  'Niet invriezen' zijn op de bijsluiter aangegeven.
 • De meeste geneesmiddelen kunnen bewaard worden bij kamertemperatuur.
 • Voor geneesmiddelen die koel (tussen de 2 tot 8 °C) moeten bewaard worden (bijv. sommige reumageneesmiddelen zoals TNF-remmers, oogdruppels), kan je een koeletui, een vacuümflacon of vloeibare koelelementen gebruiken. Je mag geen gebruik maken van de koelkasten die zich aan boord bevinden.

Indien een geneesmiddel dat koel moet bewaard worden, eenmalig en voor korte duur (minder dan 24 uur) buiten de koelkast wordt bewaard, zijn deze middelen nog steeds veilig te gebruiken. Mogelijk is het wel minder lang houdbaar. De meeste insulines en reumageneesmiddelen (biologicals) die buiten de koelkast worden bewaard zijn bijvoorbeeld nog steeds enkele weken houdbaar. Overleg bij twijfel altijd eerst met arts of apotheker. 

Lees ook: Welke medicijnen zijn verborgen dikmakers?

Welke geneesmiddelen mag je meenemen op het vliegtuig?

De beperkingen op vloeistoffen die je in de handbagage mag meenemen, gelden niet voor geneesmiddelen en babyvoeding. Vloeibare medicijnen die een passagier nodig heeft voor de duur van de reis, dit is tijdens de vlucht maar ook tijdens het verblijf in het buitenland, zijn toegestaan in de handbagage in hoeveelheden groter dan 100 ml. Je hoeft vloeibare medicijnen niet in een aparte plastic zak te stoppen. Naast medicijnen mogen ook (vloeibare) koelelementen voor een veilig medicijntransport en injectienaalden (bijv. insuline) mee.

 • Vloeibare dieetvoeding zoals lactose- of glutenvrije voeding mag voor de duur van de reis in hoeveelheden groter dan 100 ml in de handbagage vervoerd worden.
 • Bij de toegelaten producten voor diabetici behoren ook middelen om hypoglycemie te behandelen. Echter, frisdranken in flesjes of blikjes die een inhoud hebben van meer dan 100 ml, mogen niet meegenomen worden. Neem dus druivensuiker of suikerbevattende gels mee om eventuele hypoglycemie op te vangen. Er kunnen wel frisdranken en dergelijke aangekocht worden in de verkooppunten gelegen voorbij de security-check of op het vliegtuig zelf. 
 • Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden groter dan 100 ml is toegestaan in de handbagage, op voorwaarde dat de baby meereist. Ook voor mindervalide personen die vloeibare voeding gebruiken mogen vloeistoffen mee, na screening uiteraard en bij afwezigheid van verdacht gedrag of enige andere reden tot argwaan. Bij de controle kan wel gevraagd worden dat je de voeding proeft.
 • Gekookt water (om te mengen met babymelk in poedervorm) in hoeveelheden boven de 100 milliliter is niet toegestaan in de handbagage. Check bij de luchtvaartmaatschappij of de mogelijkheid bestaat om aan boord het benodigde water voor de baby te laten koken.
 • Aerosols voor de behandeling van ademhalingsproblemen kunnen mee.
 • Objecten voor medische of cosmetische verbetering van het lichaam na bijvoorbeeld een borstamputatie zoals borstprotheses, voor dat doel gebruikte gels of zoutoplossingen, worden toegelaten.
 • Antimuggenproducten met DEET mogen op Brussels Airport (Zaventem) niet mee in de handbagage, ook niet in hoeveelheden kleiner dan 100 cl. Bewaar die dus in je valies. Het verbod op DEET in de handbagage komt niet overeen met de Europese regelgeving, en wordt op andere luchthavens niet toegepast. Antimuggenmiddelen waarin geen DEET aanwezig is, mogen wel meegenomen worden in de handbagage zolang het om een roller gaat en niet om een spray.

Lees ook: Zonnecrème en insectenrepellent: wat komt het eerst?

Verdovende middelen

Voor sommige geneesmiddelen die beschouwd worden als verdovende middelen (sommige sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en kalmeermiddelen, rilatine, morfine, sommige middelen tegen epilepsie) heb je een speciale verklaring nodig. Check bij je apotheker of arts of je medicatie hieraan voldoet. 

 • Bij reizen binnen het Schengengebied, moet je tenminste 15 werkdagen vooraf een speciaal formulier invullen en opsturen naar het FAGG. Voeg steeds je adres, telefoonnummer of email bij het formulier zodat het FAGG je kan contacteren in geval van problemen.

FAGG 
Directoraat-generaal Inspectie
Afdeling Vergunningen
Team Verdovende Middelen
Galileelaan 5/03
1210 Brussel

Bewaar het document tijdens de reis bij je medicatie.

 • De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.
 • Buiten het Schengengebied raadpleeg je best op voorhand de website van de INCB (www.incb.org) voor de nodige adviezen. Als je op deze website geen advies terugvindt voor het betreffende land, is het absoluut aangeraden om de ambassade van dat land in België te contacteren. 

Lees ook: Wat zijn de bijwerkingen van Rilatine?

Extra tips

 • Elk geneesmiddel kan je het best bewaren in de originele verpakking, met vermelding van de naam van de patiënt voor wie ze bedoeld zijn.
 • Neem slechts een zodanige hoeveelheid bij jou wat normaal worden gebruikt door een individu die het gezondheidsprobleem heeft waarvoor de medicijnen nodig zijn.
 • Vraag bij voorkeur een medisch attest van de (huis)arts in meerdere talen voor de geneesmiddelen die je nodig hebt. Je kan ook een  Europees medisch paspoort aan  je huisarts vragen. Hierin staat in alle talen informatie over je medicijngebruik. 
 • Diabetespatiënten doen er goed aan een diabetespas of een doktersattest voor te leggen in plaats van kopies van medisch voorschriften. Het voordeel van een attest of diabetespas is dat de juiste omschrijving van alle gebruikte materiaal (insulinepen, bloedglucosemeter, insuline, naalden, pomp, ..) mee kan vermeld worden. Zo is er nooit discussie.
 • Om problemen aan de grens te vermijden, moeten naalden en spuiten steeds vergezeld zijn door een kort medisch attest (in het Engels en Frans), waaruit blijkt dat ze niet bedoeld zijn voor intraveneus druggebruik (‘The needles serve in case the patient needs injections in a country with medical hygiene problems’).
 • Raadpleeg vóór vertrek de aanbevelingen van je luchtvaartmaatschappij of van de luchthaven van vertrek. Zie hiervoor ook hun website.

Lees ook: Waarom zijn generische geneesmiddelen even veilig en doeltreffend als merkgeneesmiddelen?

Bronnen:
www.afmps.be
www.rijksoverheid.nl
www.brusselsairport.be
www.bruxx.be


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram