Dysenterie: (bloederige) diarree door besmetting met bacteriën of parasieten

In dit artikel
Dysenterie: (bloederige) diarree door besmetting met bacteriën of parasieten

dossier

Dysenterie is een zeer besmettelijke infectieziekte die vooral voorkomt in onhygiënische omstandigheden. Het is een vorm van gastro-enteritis (ontsteking van het maag-darmkanaal) die zich kenmerkt door bloederige diarree. Daarom is de ziekte ook historisch gekend onder de naam ‘rode loop’. Er zijn twee types van dysenterie: bacillaire dysenterie wordt veroorzaakt door bacteriën en amoebische dysenterie door amoeben (eencellige parasieten). De laatste vorm is de meest ernstige.

Lees ook: Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem

Bacillaire dysenterie

Bij bacillaire dysenterie kan je één tot twee dagen na infectie last krijgen van: (bloederige) diarree, het gevoel dat je naar het toilet moet gaan, zelfs als de darmen leeg zijn, buikpijn en koorts.
De symptomen houden meestal vijf tot zeven dagen aan, maar sommigen ervaren tot wel vier weken klachten. Soms duurt het enkele maanden, alvorens de stoelgang weer normaal is.
Je kan besmet worden met bacillaire dysenterie in volgende situaties:

  • Als je na een toiletbezoek je handen niet grondig wast
  • Als je oppervlakken aanraakt die door de bacterie zijn besmet en vervolgens je mond, neus of ogen aanraakt
  • Als je voedsel eet dat door de bacterie is besmet
  • Als je meer- of rivierwater inslikt tijdens het zwemmen
  • Als je seksueel contact hebt met iemand die herstellende is van bacillaire dysenterie


Lees ook: Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties

Amoebedysenterie

Getty_dysenterie_diarree_2023.jpg

© Getty Images

Iemand met amoebedysenterie kan de volgende symptomen ervaren: buikpijn en krampen, waterige diarree die bloed, slijm of etter kan bevatten, constipatie, koorts en rillingen, vermoeidheid.

Je kan amoebedysenterie oplopen als je voedsel of water binnenkrijgt dat besmet is met uitwerpselen die Entamoeba-eitjes bevatten.

Bepaalde personen hebben een groter risico om een ernstige vorm van amoebedysenterie te krijgen, namelijk zwangere vrouwen, pasgeborenen, personen die corticosteroïden gebruiken, ondervoede personen en personen met kanker.

Lees ook: Bloed in de stoelgang: mogelijke oorzaken

Behandeling dysenterie

De arts zal de behandeling van dysenterie afstemmen op het type. Maar over het algemeen moet iemand met dysenterie een oplossing van vocht en elektrolyten drinken, zoals kalium en natrium, om uitdroging te voorkomen. In ernstige gevallen moet dit zelfs intraveneus gebeuren. 

  • Als dysenterie veroorzaakt wordt door bacteriën, is er meestal geen behandeling nodig. Wel moet iemand met diarree veel vocht drinken om uitdroging te voorkomen. Als de diarree of andere symptomen ernstig zijn, kan een arts antibiotica voorschrijven. Antibiotica kunnen de duur van de ziekte met een paar dagen verkorten en voorkomen dat de infectie zich naar anderen verspreidt. Diarreeremmers gebruik je beter niet, of in ieder geval enkel op voorschrift van een arts. De diarree zorgt er namelijk voor dat de besmettelijke ziektekiemen uit je lichaam worden gedreven.
  • Bij amoebische dysenterie zal de arts medicatie voorschrijven om de parasitaire infectie uit te roeien. In zeldzame gevallen kan iemand complicaties van amoebedysenterie ontwikkelen, zoals darmproblemen of leverabcessen. Soms zal er dan een operatie nodig zijn. 

Lees ook: Diarree: soorten en oorzaken

Bronnen:
https://sosantwerpen.be
https://www.webmd.com
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram