Sinds 1 oktober 2017 kunnen patiënten met een chronische aandoening een huisapotheker kiezen. Die zal hen proactief begeleiden bij hun medicatiegebruik door hen persoonlijk advies te geven en een schema bij te houden van alle medicatie die ze gebruiken.
Zorg voor ouderen met kanker in Vlaanderen kan beter, met name wat betreft communicatie en ondersteuning van mantelzorgers. Dat blijkt uit een onderzoek bij huisartspraktijken van de VUB-onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde.
Patiënten met een beroerte kunnen sinds begin met 2017 de hulp inroepen van een beroertecoach. Dankzij een proefproject van de Belgian Stroke Council kunnen patiënten tot zes maanden na hun ontslag uit het ziekenhuis individueel begeleid worden door een persoonlijke beroertecoach.
Een aantal Vlaamse ziekenhuizen is gestart met een app waarmee u uw medisch dossier kunt bekijken op uw smartphone. UZ Leuven, AZ Diest en AZ Groeninge beginnen er als eerste mee, andere ziekenhuizen zullen volgen.
Volgens een studie die werd voorgesteld op de 2017 Pediatric Academic Societies Meeting kan online gezondheidsinformatie het vertrouwen van ouders in de diagnose van een arts aantasten en daarmee een behandeling vertragen.
Sinds kort wordt in het UZ Gent een nieuwe manier toegepast om bedlegerige patiënten te wassen. De methode 'verzorgend wassen' maakt geen gebruik van water en zeep, maar van washandjes geïmpregneerd met een huidvriendelijke en lichtgeurende waslotion.
Vijftien jaar na de invoering van de patiënten rechten blijkt nog steeds een substantieel deel van de patiënten niet te weten dat ze bepaalde rechten hebben.
Op initiatief van het UZ Brussel en met de steun van Danny Verbiest, de geestelijke vader van Samson en peter van het project, wordt Villa Samson de allereerste plek in België waar dieren van patiënten op bezoek kunnen komen en waar het UZ Brussel dierentherapie kan geven.
Kinderen die een operatie moeten ondergaan, krijgen soms een kalmeringsmiddel. Maar u kunt ze net zo goed een iPad geven: kinderen die voor een operatie spelletjes mogen spelen op een iPad, hebben hetzelfde niveau van angst als wanneer zij een kalmeringsmiddel toegediend krijgen.
Onderzoekers van de KU Leuven hebben samen met een internationaal onderzoeksteam ontdekt hoe de ziekenhuisbacterie door een specifiek bacterieel virus ‘gehackt’ en uitgeschakeld kan worden.
Maar liefst 4 op de 10 Belgen geven toe dat ze hun dokter 'niet goed begrijpen'. Met als gevolg dat ze hun behandeling niet altijd juist volgen, niet altijd de voorgeschreven onderzoeken ondergaan en de raad van de dokter minder goed opvolgen.
Goede communicatie heeft een positieve invloed op de beleving van pijn. Vooral als een zorgverlener positieve verwachtingen uit over de evolutie van de pijn of informatie geeft over ingrepen die een patiënt moet ondergaan, heeft dat een gunstig effect.
30 vragen rond euthanasie: Wat is euthanasie? Kan euthanasie bij kinderen/jongeren?Kan de familie de euthanasie weigeren? Wie beslist dat het lijden ondraaglijk is? enz...
Wie een totale heupprothese krijgt, heeft in sommige ziekenhuizen twee tot drie keer meer kans dat er nog een tweede heupoperatie zal volgen. Dat blijkt uit een studie van CM.
Wanneer het kraakbeen van de heup versleten is, bijvoorbeeld door artrose, is een kunstheup soms de enige oplossing.
Hospitalisatieverzekeringen dekken vaak de farmaceutische kosten voor en na een ziekenhuisopname. Wie een hospitalisatieverzekering geniet, krijgt dan geneesmiddelen en andere farmaceutische producten terugbetaald.
Patiënten zijn te weinig op de hoogte van de rechten waarover ze beschikken. Om dat te verhelpen lanceert minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een nieuwe sensibilisatiecampagne.
Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid publiceert een overzicht van ziekenhuisinfecties (of nosocomiale infecties) in de Belgische ziekenhuizen. Ziekenhuisinfecties veroorzaken elk jaar meer sterfgevallen dan het verkeer.
Kom op tegen Kanker lanceert een campagne rond onvoldoende terugbetaalde medische en niet-medische zorg. Ze roept op om niet- of onvoldoende terugbetaalde behandelingen en zorg te melden bij het Kankermeldpunt.
Vanaf 1 juli moeten sommige patiënten bij de huisarts in principe alleen nog het remgeld betalen. De rest van het honorarium wordt dan rechtstreeks afgerekend tussen de arts en het ziekenfonds.
Pancreaskanker is één van de meest agressieve kankers en wordt vaak laattijdig vastgesteld. Op het moment van de diagnose is de kanker vaak uitgezaaid, waardoor genezing niet meer mogelijk is.
Door de vergrijzing worden hoe langer hoe meer oudere patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Een aantal van hen heeft een erg kwetsbare gezondheidstoestand.
Het Vlaams Patiëntenplatform vzw maakte voor 2015 opnieuw een vergelijking over hoe hospitalisatieverzekeringen voorafbestaande ziekten dekken, en hoeveel premies u moet betalen voor een hospitalisatieverzekering.
Vandaag is het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Verscheidene verenigingen zoals het Vlaams Patiëntenplatform organiseren acties om de patiëntenrechten in de kijker te zetten.
Verschillende kranten berichtten de voorbije dagen dat papa's beter wegblijven uit de verloskamer omdat veel vrouwen meer pijn zouden voelen als hun man aanwezig is tijdens de bevalling.
Kom op tegen Kanker kondigt de lancering aan van Allesoverkanker.be, een neutrale kankerinformatiesite die alle mogelijke informatie over kanker bundelt, net als praktische informatie over waar kankerpatiënten terecht kunnen.
Het Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP), een platform van meer dan 100 patiëntenverenigingen in Vlaanderen, reikt voor de tweede maal een oorkonde uit aan de ziekenhuizen die ervaringen van patiënten meten via de Vlaamse Patiënten Peiling,
Volgend jaar komt er één website waarop de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen en de resultaten van een ziekenhuis kunnen vergeleken worden met een streefdoel dat werd aangeleverd door de wetenschappelijke (beroeps)verenigingen.