Overblijvende medische en niet-medische zorgkosten blijven problematisch voor kankerpatiënten

nieuws Kom op tegen Kanker lanceert een campagne rond onvoldoende terugbetaalde medische en niet-medische zorg. Ze roept op om niet- of onvoldoende terugbetaalde behandelingen en zorg te melden bij het Kankermeldpunt op www.kankermeldpunt.be of 0800/35.444. Zo wil Kom op tegen Kanker beter zicht krijgen op welke behandelingen en zorg voor hoge kosten zorgen, om op basis daarvan concrete voorstellen voor oplossingen te formuleren voor de overheid.

Vlaamse kankerpatiënten genieten een bescherming tegen oplopende medische zorgkosten, dankzij de verplichte ziekteverzekering. Voor een kleinere groep zwaar zorgbehoevende patiënten met hoge niet-medische kosten speelt ook de Vlaamse zorgverzekering een rol. Toch hebben veel patiënten het moeilijk om de overblijvende medische en niet-medische zorgkosten te dragen. Dit blijkt uit de honderden aanvragen voor een uitkering die het Kankerfonds van Kom op tegen Kanker ontvangt.

Kom op tegen Kanker analyseerde 6.759 dossiers die tussen 2008 en 2013 ingediend werden bij het Kankerfonds. Hieruit blijkt dat de mediane zorgkost in het eerste jaar na de behandeling, na tussenkomst van de zorgverzekering en de maximumfactuur, 1.838 euro bedraagt. Voor velen lopen de kosten hoger op: 25 % van de steekproef betaalt 2.844 euro of meer. Het inkomen van 46% van de alleenstaanden met een kind ten laste volstaat niet om op een menswaardige manier te leven. Als de zorgkosten in rekening gebracht worden, hebben maar liefst 60% van de alleenstaanden met een kind ten laste niet genoeg middelen om rond te komen.

Financiële toegankelijkheid van de behandeling en de zorg is een belangrijk thema voor Kom op tegen Kanker. Volgens het Charter van de psychosociale rechten van de (ex-)kankerpatiënt van Kom op tegen Kanker heeft elke kankerpatiënt recht op sociaal welzijn. Hoge zorgkosten brengen dit welzijn in gevaar.
De campagne van het Kankermeldpunt roept op om niet- of onvoldoende terugbetaalde behandelingen en zorg te melden op www.kankermeldpunt.be of 0800/35.444. Dit maakt een bijkomende analyse mogelijk om precies te omschrijven welke behandelingen en welke zorg voor hoge kosten zorgen en waarom de bestaande terugbetalingen blijkbaar niet volstaan. Aansluitend zal Kom op tegen Kanker concrete beleidsvoorstellen voor oplossingen formuleren.


Laatst bijgewerkt: december 2015
BUDDY DEAL – Stop in mei met roken! BUDDY DEAL – Stop in mei met roken!
Stichting tegen Kanker

Samen stoppen? Of wil je iemand helpen stoppen? Schrijf je gratis in en ontvang ons advies!

Ontvang je steunpakket

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram