Leuvense onderzoekers ontdekken nieuwe piste in strijd tegen ziekenhuisbacterie

nieuws Onderzoekers van de KU Leuven hebben samen met een internationaal onderzoeksteam ontdekt hoe de ziekenhuisbacterie door een specifiek bacterieel virus ‘gehackt’ en uitgeschakeld kan worden. Hun bevindingen kunnen helpen om nieuwe soorten antibiotica te ontwikkelen die antibioticumresistente bacteriën zoals de ziekenhuisbacterie makkelijker kunnen uitschakelen.

Pseudomonas aeruginosa is een belangrijke ziekenhuisbacterie die voorkomt bij wondinfecties en die ernstige gevolgen kan hebben. De bacterie is vaak multiresistent en dus bestand tegen vele geneesmiddelen. Soms is ze zelfs ‘omniresistent’, wat betekent dat er voor sommige patiënten geen enkel antibioticum meer beschikbaar is om de infectie te bestrijden.

Bacteriofagen
Een mogelijke bron voor nieuwe alternatieven om deze bacterie uit te schakelen zijn bacteriofagen. “Bacteriofagen zijn virussen die specifiek bacteriën aanvallen en doden”, zegt professor Rob Lavigne van het Laboratorium voor Gentechnologie van de KU Leuven. “Ze injecteren hun DNA in de gastheerbacterie en gebruiken die daarna als een fabriekje om zichzelf te vermenigvuldigen. In dit onderzoek werd het moleculair kapingsmechanisme ontrafeld van een bacteriofaag die Pseudomonas aeruginosa infecteert. We hebben aangetoond hoe deze kleine virussen de beschikbare metabolieten en het erfelijk materiaal ‘hacken’ om zichzelf te repliceren.”

Deze bevindingen vormen de inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe strategieën in antibioticadesign. “In de toekomst hopen we nieuwe klassen van antibiotica te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de strijd tegen multidrug-resistente bacteriën in ons voordeel uitdraait”, zegt Lavigne. “Momenteel worden er maar weinig nieuwe moleculen ontwikkeld en de ‘pijplijn’ van nieuwe antibiotica tegen Pseudomonas aeruginosa staat bijna droog. Dat terwijl de maatschappelijke nood aan nieuwe geneesmiddelen enorm hoog is.”

De studie verscheen in het vakblad PLOS Genetics.
http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1006134
http://nieuws.kuleuven.be/node/16960


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram