Terugbetaling farmaceutische kosten bij hospitalisatieverzekering: gedaan met papieren rompslomp

te-apoth-voorschr-250.jpg

nieuws Hospitalisatieverzekeringen dekken vaak de farmaceutische kosten voor en na een ziekenhuisopname. Wie een hospitalisatieverzekering geniet, krijgt dan geneesmiddelen en andere farmaceutische producten terugbetaald. Afhankelijk van uw verzekeringsovereenkomst kan dit gedurende een langere of kortere periode zijn of kunnen er andere voorwaarden zijn. Daarnaast vergoedt de hospitalisatieverzekering doorgaans ook de medische kosten bij een aantal zware ziekten, zelfs al is er geen recente of in de nabije toekomst geplande hospitalisatie.

Er bestaan ook verzekeringen die ambulante kosten dekken zonder dat er een hospitalisatie aan te pas komt. Dat kan gaan van geneesmiddelen tot brilglazen, hoorapparaten, orthopedische zolen,....

BVAC-attest
Om die kosten terugbetaald te krijgen, moest u tot nu toe een bonnetje (de zogenaamde BVAC-attesten) vragen in de apotheek en dat naar uw verzekeaar opsturen.
Dat hoeft sinds 1 december 2015 niet meer: voortaan zal de apotheker die BVAC-attesten digitaal naar uw verzekeraar sturen. Dat zal gebeuren aan de hand van een barcode die u krijgt van uw verzekeraar. Wanneer u naar de apotheek gaat en daar om een BVAC-attest vraagt, laat u die barcode inscannen door de apotheker. U moet dus geen BVAC-attest meer opsturen naar de verzekeraar.

Momenteel nemen de drie grootste gezondheidsverzekeraars (AG Insurance, DKV en Ethias) deel aan AssurPharma. In de loop van 2016 zullen Allianz, Belfius en KBC het platform vervoegen en vanaf 2017 Justitia
en Axa. Uw verzekeraar zal u op de hoogte brengen vanaf wanneer u gebruik kan maken van dit nieuwe systeem.
Andere verzekeraars kunnen later nog instappen in het nieuwe systeem.
Voor de BVAC-attesten die u aan de apotheker vraagt in het kader van een extra terugbetaling door het ziekenfonds (bv. bij
vaccins of anticonceptiemiddelen), of voor andere verzekeringen, zoals arbeidsongevallenverzekeringen, geldt deze nieuwe regeling niet. Ook zullen niet alle apotheken meteen het nieuwe systeem gebruiken. Om te weten of uw apotheek al meedoet, kan u kijken op www.assurpharma.be.

Laatst bijgewerkt: december 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram