- nieuwsVitamine D op peil houden: wanneer heeft men een supplement nodig?
- boeken/interviewsDementie voorkomen of vertragen: beste medicijn is een gezonde levensstijl
- dossierPneumokokken: wie moet zich laten vaccineren?
- dossier30 tips om beter te slapen als je ouder wordt
- dossierGlasvochttroebelingen (floaters): zwarte vlekjes of draadjes zien
Geriatrische patiënt heeft extra aandacht nodig
nieuws
Door de vergrijzing worden hoe langer hoe meer oudere patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Een aantal van hen heeft een erg kwetsbare gezondheidstoestand. Deze kwetsbaarheid wordt een "geriatrisch profiel" genoemd, en het wordt vastgesteld met behulp van aangepaste testen.
Wanneer deze patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen moeten zij een globale geriatrische benadering krijgen. Daarbij wordt een patiënt niet bekeken als een “verzameling van organen”, maar op een holistische manier, met bijzondere aandacht voor de cognitieve, fysieke en psychosociale capaciteiten. Om die reden werden geriatrische afdelingen (de G-bedden) opgericht.
Probleem is dat deze afdelingen vandaag al niet meer voldoen aan de toenemende behoeften, en dat geriatrische patiënten vaak ook verzorgd worden in andere, niet-geriatrische afdelingen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een heupprothese, terwijl ze ook geriatrische zorg nodig hebben.
Daarom werden bijna tien jaar geleden de “interne geriatrische liaisonteams” in het leven geroepen. Deze gespecialiseerde, mobiele teams bezoeken de patiënten met hoog geriatrisch risico in andere afdelingen om hun situatie te evalueren en om aanbevelingen te formuleren over de te verlenen zorg.
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bekeek hun organisatie en werking. Ze blijken op heel uiteenlopende manieren te functioneren, en alle voorwaarden om doeltreffend te werken zijn niet altijd aanwezig.
Zo zouden ze meer actief betrokken moeten worden bij de door hen aanbevolen zorgverlening. Daarnaast zijn er dringend maatregelen nodig om het aantal geriaters en verpleegkundigen met geriatrische expertise te doen stijgen, en om alle zorgverleners te sensibiliseren voor de geriatrische benadering. Er zouden jaarlijks naar schatting in België minstens 20 nieuwe geriaters moeten bijkomen, terwijl er in de periode 2010-2013 slechts 28 artsen een opleiding geriatrie zijn gestart.