Zorgt aanwezigheid man in verloskamer voor meer pijn?

nieuws Verschillende kranten berichtten de voorbije dagen dat papa's beter wegblijven uit de verloskamer omdat veel vrouwen meer pijn zouden voelen als hun man aanwezig is tijdens de bevalling. Dat zou aangetoond zijn door een onderzoek aan het University College in Londen, waarin tientallen vrouwen zouden onderzocht zijn die op het punt stonden om te bevallen. Maar dat blijkt helemaal niet te kloppen: de onderzochte vrouwen stonden niet op het punt om te bevallen en waren zelfs niet zwanger.

De studie in kwestie (gepubliceerd in het tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience) brengt verslag uit van een reeks experimenten bij 39 jonge vrouwen die minstens één jaar samen waren met hun partner. Bedoeling van het onderzoek was na te gaan of de hechtingsdrang van een vrouw (of ze emotionele intimiteit zocht of probeerde te vermijden) een invloed had op de pijnervaring in aanwezigheid of afwezigheid van hun partner.

De vrouwen (waarvan geen enkele zwanger was) kregen gedurende 10 minuten pijnlijke laserpulsen aan een vinger. De ene keer was hun partner aanwezig in de kamer (maar achter een doek, zonder enig contact met de vrouw), de andere keer niet. De vrouwen was verteld dat de studie bedoeld was om het medeleven van de partner te onderzoeken. De studie vond dat hoe minder de vrouwen intimiteit met hun partner wilden, hoe meer pijn ze hadden als hun partner in de kamer aanwezig was, weliswaar achter een gordijn en zonder enig lichamelijk contact.

Daaruit afleiden dat vrouwen meer pijn ervaren als hun man aanwezig is bij de bevalling, slaat dus nergens op. Het enige dat uit deze studie kan afgeleid worden is dat vrouwen met een vermijdende hechtingsdrang blijkbaar meer pijn voelen als hun partner in dezelfde kamer aanwezig is.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram