oogziekten

Netvliesloslating (ablatio retinae)

Netvliesloslating (ablatio retinae)
dossier 29/10/2015

Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen (+ 50 jaar) is het risico groter. Bijzienden (-8 of hoger) of mensen met netvliesloslating in de familie lopen meer risico.

lees meer »

Oogfonds adviseert zonnebril voor baby

nieuws 1/07/2014

Baby's moeten zonnebrillen dragen. Dat adviseert het Nederlandse Oogfonds. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen.

lees meer »

Meer controle nodig op privécentra voor oogoperaties

nieuws 4/07/2014

Oogoperaties en esthetische ingrepen gebeuren regelmatig in ‘privé chirurgische centra‘ (of extramurale centra), dus buiten de muren van een ziekenhuis. Deze centra moeten niet voldoen aan dezelfde strikte kwaliteits- en veiligheidsvereisten die worden opgelegd aan de reguliere ziekenhuizen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Krijg je droge ogen van beeldschermwerk?

nieuws 4/07/2014

Langdurig kijken naar een beeldscherm, verandert de samenstelling van de tranen, wat kan leiden tot het droge ogen syndroom of keratoconjunctivitis sicca. Dat schrijven Japanse onderzoekers in het vakblad JAMA Ophthalmology.

lees meer »

Scheel zien - Strabisme

dossier 28/04/2021

Scheelzien is een afwijking van de stand van de ogen, waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Hierdoor ontstaat normaal gesproken een dubbelbeeld.

lees meer »

Tetris rekent af met lui oog

nieuws 16/08/2013

Tetris (Blokken) is een computerspel dat al bijna dertig jaar tot de meest gespeelde games ter wereld behoort. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat het spelletje heel geschikt is om volwassenen van hun luie oog af te helpen.

lees meer »

UZ Gent opent tuin voor slechtzienden

nieuws 6/05/2021

Het UZ Gent heeft voortaan een Multisensoriële Low-Visiontuin. De tuin nodigt mensen met een visuele beperking uit om te voelen, ruiken, horen, zien en proeven. Ze beleven er een breed spectrum aan zintuiglijke ervaringen.

lees meer »

Ziekte van Graves en zwangerschap(swens)

Ziekte van Graves en zwangerschap(swens)
dossier 28/08/2019

Hyperthyreoïdie (een te hard werkende schildklier) verhoogt de kans op een miskraam, zwangerschapshypertensie, vroegtijdige geboorte, een laag geboortegewicht, groeivertraging, doodgeboorte en bij de moeder o.m. hartfalen.

lees meer »

Inspuiting maakt oogoperatie overbodig

nieuws 7/07/2022

Patiënten met de netvliesaandoening vitreomaculaire adhesie hoeven binnenkort niet meer geopereerd te worden. In de nabije toekomst kunnen ze behandeld worden door een eenvoudige inspuiting met het eiwit ocriplasmine.

lees meer »

Voorzichtig met machinevaatwasmiddel

nieuws 7/07/2022

Machinevaatwasmiddelen zijn te koop als poedervormige producten en als vaatwastabletten. Met een tablet kunt u gemakkelijk doseren. Bovendien is het contact van het product met de huid bij een tablet minimaal,

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

Wat denk jij?

Halitose is de medische term voor :

  • Een slechte adem
  • Lopende ogen
  • Haaruitval