oogziekten

Netvlieskanker of retinoblastoom bij kinderen

Netvlieskanker of retinoblastoom bij kinderen
dossier 20/12/2016

Netvlieskanker of retinablastoom is een zeldzame vorm van oogkanker die vooral voorkomt bij jonge kinderen onder de 5 jaar. Bij vier op tien kinderen gaat het om een erfelijke kanker: hij wordt veroorzaakt door een genetische afwijking of genmutatie die overerfbaar is.

lees meer »

Oogartsen testen het best op oogziektes met weinig licht

nieuws 9/11/2016

81% van de mensen met een oogziekte heeft moeite met zien 's nachts, tegenover 37% van de mensen zonder oogziekte. Dat er een verschil bestaat tussen mensen met en zonder oogziekte, is geen verrassing, maar dit verschil verdwijnt nagenoeg naarmate het lichter wordt.

lees meer »

Beeldschermwerk en oogklachten

dossier 11/07/2022

Door het werken met beeldschermen kunnen klachten ontstaan. Welke zijn de die, wat zijn de gevolgen en de gezondheidsrisico's? Welke beschermende maatregelen bestaan er?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Wanneer loopt u het risico om glaucoom te krijgen?

nieuws 27/06/2022

Glaucoom of 'groene staar' is een veel voorkomende oogziekte die vooral bij ouderen voorkomt. Glaucoom is meestal het gevolg van een te hoge druk binnen in het oog. Hierdoor ontstaat onherstelbare schade aan de oogzenuw, wat leidt tot een vermindering van het zicht en, indien niet tijdig behandeld, uiteindelijk tot blindheid.

lees meer »

Wintersporters laks met oogbescherming

nieuws 10/03/2016

Nederlandse wintersporters nemen een behoorlijk risico met hun oogbescherming. Dat bljikt uit onderzoek van het Oogfonds onder 3.000 deelnemers. Ruim 40 procent van de ondervraagden gaf aan tijdens de wintersport gewoon dezelfde zonnebril te dragen als op het strand.

lees meer »

Kan je glaucoom preventief laten opsporen?

nieuws 30/05/2022

Glaucoom of ‘groene staar’ is één van de belangrijkste en vermijdbare oorzaken van blindheid. Ongeveer 2% van de Belgen boven de leeftijd van 40 jaar heeft glaucoom, vaak zonder het te weten.

lees meer »

Week van het zien: laat gratis uw ogen testen

nieuws 25/09/2015

Tijdens de Week van het Zien van 5 tot 11 oktober nodigen de opticiens-optometristen het publiek uit voor een gratis ogentest. Geïnteresseerden die zich wenden tot één van de deelnemende opticiens-optometristen zullen, na het afnemen van een ogentest, vrijblijvend een advies en raadgevingen krijgen om hun zicht in optimale conditie te verkrijgen en te behouden.

lees meer »

Kinderogen beschermen tegen Uv-straling

nieuws 14/07/2015

Kinderogen beschermen tegen Uv-straling Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. Toch blijkt uit een peiling van het Oogfonds dat 82% van de kinderen in Nederland op een zonnige dag meestal geen zonnebril draagt. En dat terwijl kinderogen extra kwetsbaar zijn.

lees meer »

Roken versnelt begin maculadegeneratie

nieuws 16/07/2020

Een nieuwe studie van het Medisch Centrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen in het vakblad JAMA Ophthalmology bevestigt dat roken een negatieve invloed heeft op het ontstaan van maculatiedegeneratie.

lees meer »

Meer bijziende kinderen door gebruik tablet

nieuws 31/05/2023

Kinderen van 6 jaar die veel 'nabijwerk' doen, zoals computerspelletjes spelen of intensief lezen, blijken vaker bijziend. De kinderen zouden te veel binnen zitten achter een tablet, televisie, telefoon of computer en te weinig buiten spelen.

lees meer »

Grote opticienketens meten ogen verkeerd

nieuws 19/03/2015

Uit een steekproef van het Nederlandse Editie NL blijkt dat Hans Anders, Pearle en Specsavers de ogen van hun cliënten niet goed meten. Pearle blijkt bij één op de vier metingen in de fout te gaan,

lees meer »

50.000 mensen doen online oogtest

nieuws 6/07/2022

Een online oogtest van het Nederlandse Oogfonds is in negen maanden door meer dan 50.000 mensen ingevuld. Met de oogtest wil de stichting aandacht vragen voor het belang van het zo vroeg mogelijk opsporen van oogziektes.

lees meer »

Netvliesloslating (ablatio retinae)

Netvliesloslating (ablatio retinae)
dossier 29/10/2015

Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen (+ 50 jaar) is het risico groter. Bijzienden (-8 of hoger) of mensen met netvliesloslating in de familie lopen meer risico.

lees meer »

Oogfonds adviseert zonnebril voor baby

nieuws 1/07/2014

Baby's moeten zonnebrillen dragen. Dat adviseert het Nederlandse Oogfonds. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen.

lees meer »

Meer controle nodig op privécentra voor oogoperaties

nieuws 4/07/2014

Oogoperaties en esthetische ingrepen gebeuren regelmatig in ‘privé chirurgische centra‘ (of extramurale centra), dus buiten de muren van een ziekenhuis. Deze centra moeten niet voldoen aan dezelfde strikte kwaliteits- en veiligheidsvereisten die worden opgelegd aan de reguliere ziekenhuizen.

lees meer »

Krijg je droge ogen van beeldschermwerk?

nieuws 4/07/2014

Langdurig kijken naar een beeldscherm, verandert de samenstelling van de tranen, wat kan leiden tot het droge ogen syndroom of keratoconjunctivitis sicca. Dat schrijven Japanse onderzoekers in het vakblad JAMA Ophthalmology.

lees meer »

Tetris rekent af met lui oog

nieuws 16/08/2013

Tetris (Blokken) is een computerspel dat al bijna dertig jaar tot de meest gespeelde games ter wereld behoort. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat het spelletje heel geschikt is om volwassenen van hun luie oog af te helpen.

lees meer »

UZ Gent opent tuin voor slechtzienden

nieuws 6/05/2021

Het UZ Gent heeft voortaan een Multisensoriële Low-Visiontuin. De tuin nodigt mensen met een visuele beperking uit om te voelen, ruiken, horen, zien en proeven. Ze beleven er een breed spectrum aan zintuiglijke ervaringen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram