Helpen groene bladgroenten tegen glaucoom?

123-groent-spinazie-03-16.jpg

nieuws

We moeten niet meer wortelen maar groene bladgroenten eten om glaucoom of groene staar te voorkomen. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het vakblad JAMA Ophthalmology.

Glaucoom is een veel voorkomende chronische oogaandoening waarbij de oogzenuw is aangetast. Het is een belangrijke oorzaak van blindheid op latere leeftijd. Belangrijkste oorzaak van glaucoom is een te hoge oogdruk.

De Amerikaanse studie analyseerde gegevens van ruim 63.000 vrouwen en 41.000 mannen die bij begin van de studie minstens veertig jaar oud waren en geen glaucoom hadden. Ze werden gedurende dertig jaar opgevolgd, waarbij regelmatig oogtests werden afgenomen. Op basis van vragenlijsten over hun voedingsgewoonten, komen de onderzoekers tot het besluit dat de consumptie van groene bladgroenten die veel nitraten bevatten (zoals sla, spinazie, andijvie, boerenkool, snijbiet...) de kans op glaucoom sterk verminderen. Mensen die veel groene bladgroenten aten (minstens 200 g per dag), hadden op de leeftijd van 60-70 jaar tot 30 % minder kans op glaucoom dan mensen die weinig bladgroenten (minder dan 40 g per dag) aten. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met het hoge nitraatgehalte van deze groenten. Nitraten worden door ons lichaam omgezet in nitrieten en tenslotte in nitrietoxide, dat zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en een beter bloeddoorstroming. Dat zou het gunstige effect op glaucoom kunnen verklaren. De mensen die veel bladgroenten aten hadden doorgaans gezondere eetgewoonten, bewogen meer, rookten minder en waren slanker. Maar de onderzoekers hielden rekening met deze factoren in hun statistische analyse.

Toch blijft het discutabel om op basis van dergelijk onderzoek één enkel voedingsproduct te isoleren. Hoe dan ook is het advies om meer (blad)groenten te eten, zinvol.

Lees ook: Kan een kind glaucoom hebben?

Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram