Droge ogen: Meiboomklierdysfunctie

123m-oog-ogen-droog-26-3.jpg

nieuws Meer dan 85% van de oorzaken van droge ogen zijn het gevolg van Meiboomklierdysfunctie (MGD). Waar zitten die klieren, waarom zijn ze zo belangrijk, en bovenal: hoe ziet de behandeling eruit? 

Wat is een meiboomklierdysfunctie?
Daarvoor moeten we eerst de traanfilm bekijken. De traanfilm is het dunne traanlaagje dat zich op het hoornvlies bevindt. Het houdt het hoornvlies vochtig, voedt het en voorkomt besmetting met o.a. bacteriën. Tranen zijn gemaakt uit eiwitten, elektrolyten en vitaminen die van belang zijn om de gezondheid van de oppervlakte van het oog te behouden. Elke ziekte of proces dat de samenstelling van de tranen veranderd, kan resulteren in droge ogen. 

De traanfilm bestaat uit drie lagen:
Binnenste mucinelaag (4,5%). Wordt geproduceerd door slijmbekercellen van het bindvlies. Zorgt ervoor dat de tranen zich gelijkmatig over het oog verdelen en er zich goed aan vasthechten. 

Middelste waterige laag (95%). Wordt geproduceerd door de traanklier die zich in de oogkas achter de bovenste wenkbrauwen bevindt. Ze vormt een natuurlijke barrière tegen stof, vuil, bacteriën. 

Buitenste lipidenlaag (0,5%). Wordt geproduceerd door de Meiboomkliertjes die zich in de oogleden bevinden. Het is een zeer dunne olieachtige laag die een erg belangrijke functie heeft. Ze voorkomt verdamping van onze tranen. Bij het ontbreken of slecht functioneren van deze laag ontstaat het droge oogsyndroom (DES).  
Hoe ziet de behandeling eruit?
Voor de behandeling van patiënten met Meiboomklierdysfunctie (85% van de DES- patiënten) is een gecombineerde LIPIFLOW® -  en IPL-behandeling aangewezen. Beide technieken zijn veilig en pijnloos.

LIPIFLOW®
Dankzij een gepatenteerd algoritme van massage en verwarming verwijdert het LIPIFLOW®System de klierverstopping en herstelt het de werking van de Meiboomkliertjes. Daar waar oogdruppels of andere behandelingen slechts tijdelijk verlichting bieden, wordt met het LIPIFOW®System de oorzaak van droge ogen behandeld. 

Een LIPIFLOW® behandeling gebeurt in één sessie en duurt 15 min.  De behandeling is pijnloos en wordt vaak als aangenaam ervaren. 

IPL (INTENSIVE PULSE LIGHT-Therapie)
Deze behandeling stimuleert de kliertjes van Meibomius waardoor ze geactiveerd worden.  
Een Eye-Light behandeling bestaat uit twee gecombineerde delen:
1. OPE (Optimal Power Energy)/IPL  
Bij OPE wordt met intense lichtpulsen de zenuwtakjes van de kliertjes van Meibomius gereactiveerd. De productie van de buitenste laag van de traanfilm (olieachtige laag) komt terug op gang.
2. LLLT (Low Level Laser Techniek)
In deze fase worden de Meibomius kliertjes behandeld d.m.v. fotobiostimulatie wat resulteert in een endogene verwarming van de bovenste en onderste oogleden. Hierdoor wordt de productie van de Tear Lipid Layer gestimuleerd. 

Er zijn doorgaans 3 behandelingen (interval van 1 week) nodig. Na twee én twaalf maanden wordt een herhalingsbehandeling (één sessie) aanbevolen.
Bij meer dan 80% van de patiënten die gekend zijn met een Meiboomklierdysfunctie wordt na een volledige Eye-Light behandeling een significante verbetering van de symptomatologie vastgesteld.

Bronnen:
Brochure: 10 vragen en antwoorden over droge ogen 
(Droog oogcentrum Schilde, Turnhoutsebaan 364, 2970 Schilde, 03/385.04.04)
www.droogoogcentrum.be
www.droge-ogen.be

Lees ook: Droge ogen: oorzaken en behandeling

bron: Dr. L. Van den Bergh - Droog Oogspecialist

Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram