Wintersporters laks met oogbescherming

123-skibril-sport-03-16.jpg

nieuws Nederlandse wintersporters nemen een behoorlijk risico met hun oogbescherming. Dat bljikt uit onderzoek van het Oogfonds onder 3.000 deelnemers. Ruim 40 procent van de ondervraagden gaf aan tijdens de wintersport gewoon dezelfde zonnebril te dragen als op het strand. Op een zonnige dag in de besneeuwde bergen is de Uv-straling echter vele malen sterker dan in Nederland. En een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening, zo meldt het Oogfonds.

Hoe hoger in de bergen en hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de Uv-straling. Daarnaast weerkaatst de zon op sneeuw. Uv-straling is daardoor in de besneeuwde bergen wel tien keer zo sterk als in Nederland. Een goede skibril of zonnebril is dan ook essentieel om de ogen tijdens de wintersport te beschermen. Bijna de helft (48,8 procent) van de respondenten was hier niet van op de hoogte.

Blootstelling aan overmatig zonlicht kan blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen tot gevolg hebben. Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt tegen Uv-straling, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (MD) en cataract (staar); twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland.
Het komt daarnaast regelmatig voor dat enthousiaste wintersporters last krijgen van 'sneeuwblindheid' door het slecht beschermen van hun ogen. Dit is een pijnlijke hoornvliesontsteking waarbij je ogen rood worden en opzwellen. Na een paar dagen trekken deze klachten weer weg, maar het is wel een domper op de winterpret.

De ooglens van kinderen laat meer Uv-straling door, dus voor hen is het extra belangrijk om de ogen goed te beschermen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de ouders hier ook van bewust zijn; 86 procent van de deelnemers zetten zo jong mogelijk een skibril op bij hun kinderen.


Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram