Roken versnelt begin maculadegeneratie

123-p-vr-roken-stop-sigaret-170-4.jpg

nieuws Een nieuwe studie van het Medisch Centrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen in het vakblad JAMA Ophthalmology bevestigt dat roken een negatieve invloed heeft op het ontstaan van maculatiedegeneratie. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij ouderen in de ontwikkelde landen. LMD kent een atrofische (‘droge’) en een neovasculaire (‘natte’) vorm. Ex-rokers en rokers ontwikkelen neovasculaire leeftijdsgebonden maculadegeneratie jaren eerder dan mensen die nooit gerookt hebben, zo blijkt uit het onderzoek bij 275 patiënten. Natte LMD begon op een gemiddelde leeftijd van 74,8 jaar, maar de beginleeftijd liep uiteen van 53,1 tot 90,7 jaar. Vergeleken met nooit-rokers kregen ex-rokers gemiddeld 4,9 jaar eerder maculadegeneratie. Voor huidige rokers was dit nog eerder: 7,7 jaar.

Lees ook: Maculaire degeneratie

https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/roken-versnelt-begin-maculadegeneratie
http://www.researchgate.net/publication/273953058_Association_of_Smoking_and_CFH_and_ARMS2_Risk_Variants_With_Younger_Age_at_Onset_of_Neovascular_Age-Related_Macular_Degeneration


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram