Minder bijziendheid bij jongeren die veel buiten spelen

123m-bril-straat-01-17.jpg

nieuws Jongeren die veel tijd buiten doorbrengen, hebben minder kans om bijziend te worden. Dat was al bekend uit eerder kleinschalig onderzoek, maar wordt nu bevestigd in een groot Europees onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine gepubliceerd in JAMA Ophthalmology.

Het onderzoek analyseerde gegevens van ruim 3.000 Europese mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder. Ruim 10 procent daarvan was bijziend. De onderzoekers keken onder meer naar de vitamine D-concentratie in het bloed, voeding, rookgedrag en het aantal jaren dat de proefpersonen hadden schoolgelopen, en ze berekenden op basis van gedetailleerde vragenlijsten de tijd dat de proefpersonen overdag buiten hadden doorgebracht.
Daaruit bleek dat hoe meer tijd mensen tussen 14 en 29 jaar buiten doorbrachten, en dus blootgesteld werden aan zonlicht, hoe kleiner de kans dat ze later bijziend werden. Omgekeerd hadden de mensen die het langst gestudeerd hadden, tot twee keer meer kans op bijziendheid. In tegenstelling tot wat verwacht werd, werd echter geen verband gevonden tussen de concentraties van vitamine D3 in het bloed en bijziendheid.

Een mogelijke verklaring voor het verband tussen blootstelling aan UVB-licht en bijziendheid is dat door het heldere buitenlicht meer dopamine vrijkomt in de retina van het oog, waardoor het oog minder sterk groeit en bijziendheid wordt voorkomen.

Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram