Geneesmiddel tegen parkinson helpt misschien tegen maculaire degeneratie

nieuws Volgens een studie van Amerikaanse wetenschappers in het tijdschrift American Journal of Medicine zou L-Dopa, een geneesmiddel dat onder meer bij de ziekte van Parkinson wordt gebruikt, mogelijk helpen om maculaire degeneratie te voorkomen of te vertragen.

Maculaire degeneratie is de voornaamste oorzaak van (gedeeltelijke) blindheid bij mannen en vrouwen boven 50 jaar. Men schat dat 18% van de mensen tussen 65 en 74 jaar in meerdere of mindere mate lijden aan maculaire degeneratie. Boven 74 jaar zou dit tot 30% oplopen. Maculaire degeneratie is meestal het gevolg van een natuurlijk verouderingsproces van het oog.

Er bestaan twee types van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (of AMD van Age-Related Macular Degeneration):
• 'Droge' of atrofische maculaire degeneratie (ook ‘vroege’ AMD genoemd): dit is de meest voorkomende vorm die wordt veroorzaakt door ouderdom en verdunning van de weefsels van de macula. De ziekte wordt gekenmerkt door de vorming van witte vlekjes onder de retina (zg. drusen) en afbraak van de retina. Het verlies aan gezichtsscherpte gebeurt geleidelijk. Op termijn kan deze vorm van maculaire degeneratie evolueren naar de tweede, ‘natte’ of ‘late’ vorm van AMD.

•'Natte' of neovasculaire maculaire degeneratie (of ‘late’ AMD): komt in ong. 10% van de gevallen voor. Dit is het gevolg van de vorming van abnormale bloedvaten onder het netvlies. Deze bloedvaten veroorzaken een uitsijpeling van vocht en soms bloed dat het centraal zicht verstoord. Dit kan leiden tot littekenvorming in de macula. Het verlies van de gezichtsscherpte kan dan snel (enkele maanden) en zeer uitgesproken zijn.

Lees ook: Maculaire degeneratie

Eerder onderzoek had aangetoond dat mensen met donkere ogen, die hogere concentraties Levodopa bevatten, minder snel maculaire degeneratie krijgen. Levodopa is een aminozuur dat van nature wordt aangemaakt door heel wat planten en dieren. Bij de mens speelt het een belangrijke rol in de aanmaak van een aantal belangrijke neurotransmittors in de hersenen zoals dopamine. In zuivere vorm wordt L-Dopa gebruikt als geneesmiddel bij onder meer de ziekte van Parkinson.

Benieuwd of maculaire degeneratie minder voorkomt bij mensen die L-dopa moeten nemen, analyseerde deze studie de medische gegevens van meer dan 37.000 patiënten die L-Dopa namen. Wat bleek: zij kregen inderdaad minder of op latere leeftijd maculaire degeneratie.
De onderzoekers starten nu een nieuwe studie waarin zal worden nagegaan op L-dopa effectief maculaire degeneratie kan voorkomen.

American Journal of Medicine
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002934315010190


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram