- dossierLeeftijdsgebonden maculadegeneratie: oogziekte door netvliesslijtage
- dossierSlecht of wazig zicht: zo kan je oogproblemen bij kinderen herkennen
- nieuwsMeekleurende glazen voor een optimaal zicht: twee vliegen in één klap
- dossierDe invloed van de nervus vagus op onze gezondheid
- dossierZijn goedkope leesbrilletjes slecht voor je ogen?
Kan je glaucoom preventief laten opsporen?
nieuws
Glaucoom of ‘groene staar’ is één van de belangrijkste en vermijdbare oorzaken van blindheid. Ongeveer 2% van de Belgen boven de leeftijd van 40 jaar heeft glaucoom, vaak zonder het te weten. Dit cijfer stijgt tot 4% bij oudere personen.
Lees ook: Wat is glaucoom en kan je het voorkomen?
Symptomen: hoe kan je glaucoom herkennen?
Chronisch glaucoom blijft lange tijd onopgemerkt omdat het pijnloos is en aanvankelijk geen merkbare visuele hinder oplevert. Omdat de hersenen lange tijd de gezichtsvermindering camoufleren, wordt bij veel mensen glaucoom pas in een late fase vastgesteld wanneer het gezichtsvermogen onherroepelijk is aangetast.
Wat er eerst, en steeds verder, wordt aangetast is het gezichtsveld. Het gezichtsveld is het beeld dat een oog kan overzien terwijl het niet beweegt. Als daar heel traag stukken uit verdwijnen, valt dat minder snel op. Daarbij komt nog dat de verdwenen stukken niet als zwarte vlekken in het gezichtsveld verschijnen. Want die stukken worden ingevuld door de hersenen, aan de hand van de informatie die de hersenen over de omliggende zones in beeld ontvangen.
Pas als er nog heel weinig informatie uit het oog naar de hersenen komt, zakt het door de hersenen gebouwde kaartenhuis in elkaar, en word je brutaal geconfronteerd met een zware handicap. Op dat moment heeft het oog al vrijwel het volledige gezichtsveld verloren.
In laatste instantie verliest het ook nog het scherptezicht, en is het dus volledig blind. Meestal zijn beide ogen aangetast, maar het ene oog is vaak meer aangetast dan het andere.
Lees ook: Kan een kind glaucoom hebben?
Preventieve controle vanaf 40 jaar
Chronisch glaucoom dat vroegtijdig wordt opgespoord en goed wordt behandeld, verergert meestal niet. Het zicht en het gezichtsveld blijven stabiel omdat de druk in het oog wordt verlaagd. Reeds bestaande schade aan de oogzenuw en aan het gezichtsvermogen kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Omdat glaucoom meestal ongemerkt verloopt, wordt aangeraden om vanaf 40 jaar je ogen te laten controleren, voor de eerste symptomen optreden.
- Vanaf 40: bij voorkeur om de twee jaar, en minstens om de tien jaar (dus op 40, 50 en 60 jaar).
- Vanaf 60: jaarlijks of minstens om de twee jaar.
Lees ook: Hoe vaak moet je naar de oogarts?
Bronnen
www.glaucoma.be
http://www.glaucoomvereniging.nl/
www.braille.be/nl/documentatie/oogaandoeningen/glaucoom
www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/glaucoom_glaucoma_oogdruk/