Wat doe je aan een bloeduitstorting in het wit van je oog?

Laatst bijgewerkt: juni 2020
123m-oog-ogen-bloed-28-6.jpg

nieuws

Misschien heb je het al eens meegemaakt: je kijkt in de spiegel en plots is een deel van je oogwit helemaal bloedrood gekleurd. Dat ziet er dramatisch uit, maar eigenlijk is dit vrij onschuldig. Men noemt dit een subconjunctivale bloeding: het is wat bloed dat in het oppervlakkige vliesje van je oog zit. Meestal ontstaat dit spontaan, zonder duidelijke reden. Soms ontstaat het na fors hoesten of persen of na een trauma.
Hoe snel gaat zo'n bloeduitstorting weg?
Je kan het vergelijken met een blauwe plek op de huid: het duurt een tweetal weken voordat de bloeduitstorting helemaal verdwijnt. Je zal zien dat de rode plek wat afzakt door de zwaartekracht, dan langzaam vergeelt en uiteindelijk verdwijnt. Soms kan het gebeuren dat de bloeduitstorting nog eens terugkomt.  Dat kan dan doordat één van de bloedvaatjes op het oog wat fragiel is, waardoor zo’n bloedingen kunnen ontstaan.
Moet dit behandeld worden?
Je kan niets doen om een bloeduitstorting in je oog sneller te doen verdwijnen. Als je zicht nog duidelijk is, is er ook geen controle nodig door een oogarts, behalve als het om een zeer forse bloeding gaat, bijvoorbeeld bij iemand die bloedverdunners neemt. In dat geval kunnen de tranen zich minder goed over het hoornvlies verspreiden en wordt een kunsttraan of oogzalf aangeraden om het oog goed vochtig te houden.

Auteurs:
Dr Steven Renier, Oogkliniek ’t Zand
Dr Evelien Dewilde, Oogcentrum Tongeren


bron: Dr Steven Renier & Dr Evelien Dewilde


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram