mentale processen

5 indianenverhalen over epilepsie ontkracht

nieuws 29/11/2010

Epilepsie treft 1 persoon op 150 en is daarmee de meest frequent voorkomende neurologische aandoening. Op 14 november organiseert de Vlaamse Liga tegen Epilepsie de 4de Vlaamse Epilepsiedag. Naar aanleiding daarvan wil de Liga tegen Epilepsie komaf maken met hardnekkige ‘indianenverhalen’ over epilepsie.

lees meer »

Geboortemaand is langdurig van invloed

nieuws 28/11/2010

Uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog dr. Ad Dudink van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de meeste politiek leiders en topbestuurders in Nederland in de zomermaanden zijn geboren. Volgens Dudink in het tijdschrift De Psycholoog is de geboortemaand langdurig van invloed op de ontwikkeling van kinderen.

lees meer »

Geheugentraining helpt niet tegen dementie

nieuws 30/11/2009

Uit onderzoek in opdracht van Alzheimer Nederland blijkt dat tweederde van de Nederlanders denkt dat je dementie kunt tegengaan met geheugentraining. Dit is volgens Alzheimer Nederland één van de grootste misverstanden over dementie.

lees meer »

Geluidsoverlast vermindert prestaties kinderen

nieuws 20/01/2008

Kinderen die in de omgeving van een luchthaven wonen, scoren minder goed op aandachts- en geheugentests. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht onder 2844 kinderen uit het basisonderwijs in de omgeving van drie Europese luchthavens.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Internet belangrijk bij geheugenklachten

nieuws 9/12/2007

Het internet wordt het informatiepunt bij uitstek voor mensen met geheugenklachten en/of hun familieleden. Geheugenklachten, die op een beginnende vorm van dementie kunnen wijzen, worden zo sneller gedetecteerd en bespreekbaar gemaakt.

lees meer »

Geheugenproblemen na wegname eierstokken

nieuws 4/12/2007

Vrouwen bij wie voor de menopauze een of beide eierstokken zijn verwijderd (ovariëctomie), hebben bijna twee keer meer kans op geheugenproblemen en dementie, en op de ziekte van Parkinson dan andere vrouwen.

lees meer »

Ecstasy schaadt geheugen

nieuws 15/11/2005

Zware ecstasygebruikers lopen meer risico op hersenstoornissen als geheugenverlies, zelfs vijf maanden nadat ze met hun gebruik van het genotsmiddel gestopt zijn.

lees meer »

Neppijnstiller werkt echt

nieuws 19/05/2005

In het tijdschrift Science beschrijven onderzoekers van de universiteit van Michigan en van Princeton twee studies naar het effect van een nepmiddeltje (placebo) bij pijn.

lees meer »

Roken veroorzaakt geheugenproblemen

nieuws 31/05/2003

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat roken slecht is voor de hersenen. Uit onderzoek bij zo'n 2.000 Britse volwassenen bleek dat zware rokers van middelbare leeftijd een slechter geheugen hebben dan niet-rokende leeftijdgenoten.

lees meer »

Vroeg naar bed maakt kinderen slimmer

nieuws 17/04/2003

Volgens een Israëlische studie bij kinderen uit het vierde en zesde studiejaar verbetert één uur extra-slaap de intellectuele prestaties van kinderen bij aandachts- en geheugentests. Zevenenzeventig kinderen werden gedurende vijf dagen getest.

lees meer »

Leerproblemen......Ik kan niet volgen......

dossier 17/01/2002

Onze Leendert heeft het niet gemakkelijk. Hij moet hard en lang werken om te kunnen wat zijn klasgenoten kunnen.Hij loopt altijd op de tippen van zijn tenen. In de klas is hij meestal als laatste klaar...Naar schatting één kind op vijf heeft leerproblemen op school.

lees meer »

Over Alzheimer: De man, zijn leven, de ziekte, het onderzoek

boeken/interviews 18/10/2001

De ziekte van Alzheimer, een degeneratieve ziekte die langzaam en geleidelijk hersencellen vernietigt, is de belangrijkste vorm van dementie. Tussen de 50 en 70 procent van alle dementerenden lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De ziekte tast het geheugen en het mentale functioneren aan (bijvoorbeeld denken en praten), maar leidt ook tot andere problemen, zoals verwardheid, stemmingswisselingen, desoriëntatie in tijd en ruimte. Alzheimer is niet enkel een van de zwaarste van alle psychisch bepaalde aandoeningen, het is voor patiënt en omgeving ook een van de meest angstaanjagende ziektebeelden.

lees meer »

PCB kan mentale vermogens aantasten

nieuws 25/06/2001

Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat mensen met hoge gehaltes PCB's (ten gevolge van de consumptie van vette vis die de PCB's opslaan in hun vetweefsel) in hun bloed meer leer- en geheugenproblemen hebben dan mensen met lage PCB-gehaltes.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram