Geheugentraining helpt niet tegen dementie

nieuws Uit onderzoek in opdracht van Alzheimer Nederland blijkt dat tweederde van de Nederlanders denkt dat je dementie kunt tegengaan met geheugentraining. Dit is volgens Alzheimer Nederland één van de grootste misverstanden over dementie.

Geheugentraining kan zinvol zijn. Maar dit hangt af van het principe van de training. Er zijn trainingen waarbij men probeert het geheugen in zijn totaliteit te verbeteren door het eindeloos herhalen van geheugenspelletjes. Het idee hierachter is dat het geheugen een soort spier is die je door extra oefenen sterker kunt maken. Maar het geheugen werkt helemaal niet als een spier en uit onderzoek blijkt dat zulke trainingen absoluut niet helpen om het geheugen beter te maken.

Bij de betere geheugencursussen wordt een goede voorlichting gegeven over hoe een normaal geheugen werkt en wat het verschil is tussen normale en abnormale vergeetachtigheid. Ook wordt verteld wat nodig is voor een goed werkend geheugen, zoals tijd, aandacht, concentratie, een goed gezichtsvermogen en een goed gehoor. Ook worden tips gegeven over hoe u bepaalde alledaagse dingen, zoals namen, gemakkelijker kunt onthouden. Deelname aan een geheugencursus kan vaak heel zinvol zijn en kan u wellicht van veel onnodige zorgen over uw eigen geheugen afhelpen.

Een ander advies is de hersenen bezig te houden. Hersenen gaan achteruit als ze niet actief blijven. Het gaat hierbij niet alleen om het oplossen van kruiswoordpuzzels of het meedenken met spelletjes op televisie. Het is ook belangrijk om actief betrokken te blijven bij de gebeurtenissen die naast uw eigen voordeur plaatsvinden, zoals het onderhouden van contacten met familie en vrienden en het volgen van het nieuws in de wereld.

Maar ook fietsen, schoffelen in de achtertuin, iets met de handen doen is belangrijk. Ontspannen bezig zijn, zonder iets te moeten. Liever bezig zijn met dingen waar u plezier in hebt, dan met het wanhopig uit het hoofd leren van boodschappenlijstjes en telefoonnummers.
Meer info: www.zorgenoveralzheimer.nl

Lees ook: Geheugenproblemen: waarom en wat kan je er tegen doen?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram