Roken veroorzaakt geheugenproblemen

nieuws Een nieuwe studie heeft aangetoond dat roken slecht is voor de hersenen. Uit onderzoek bij zo'n 2.000 Britse volwassenen bleek dat zware rokers van middelbare leeftijd een slechter geheugen hebben dan niet-rokende leeftijdgenoten. De onderzoeksresultaten verschenen donderdag in het American Journal of Public Health. Of het geheugenverlies zich ontwikkelt tot dementie bij ouderen is onzeker omdat de onderzochte personen allen nog maar 57 jaar zijn.
De studie maakt deel uit van een omvangrijk gezondheidsonderzoek onder duizenden Britten die in 1946 geboren zijn. Zij werden ook onderzocht toen ze 43 en 53 jaar waren. De testpersonen worden in de toekomst verder gevolgd om te zien wat er op latere leeftijd met de hersenen gebeurt.

Het onderzoek tot nu toe wijst uit dat zware rokers die niet voortijdig bezwijken aan longkanker of hart- en vaatziekten op latere leeftijd ernstige hersenschade riskeren. Een van de oorzaken van dementie is een verminderde doorstroming van bloed in de hersenen. Roken leidt tot verstopping van aders en veroorzaakt kleine beroertes die de bloedtoevoer naar de hersenen afsnijden.
Het roken van minstens twintig sigaretten per dag is tijdens de studie van invloed gebleken op de verslechtering van het verbale geheugen en visuele snelheid, al zijn de verschillen met niet-rokers volgens de onderzoekers van University College in Londen klein.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram