Nieuwe vragenlijst signaleert taalprobleem jonge kinderen eerder

nieuws Taalproblemen bij jonge kinderen kunnen eerder opgespoord worden. Dankzij een nieuwe vragenlijst ontwikkeld aan het Universitair Medisch Centrum Groningen is in drie minuten vast te stellen of zij mijlpalen in hun taalontwikkeling bijtijds bereiken. Dit is een betrouwbare indicator van taalproblemen bij kleine kinderen.
De taalontwikkeling van een kind verloopt in fases. De vragenlijst samen, SNEL (Spraak- en taalNormen Eerste Lijns gezondheidszorg) genoemd , laat toe om veertien mijlpalen in de taalontwikkeling van een jong kind te meten. Daarmee is op een snelle manier te meten of de taalontwikkeling van een kind goed verloopt. Als mijlpalen minder snel of niet worden gehaald, is dat een indicatie dat het kind een taalprobleem heeft. Hierbij gaat het om mijlpalen als ‘tien woorden kunnen spreken’ of ‘zinnetjes van drie woorden maken’. Door SNEL kunnen taalproblemen op jongere leeftijd opgespoord worden. Kinderen kunnen daardoor eerder doorverwezen worden voor een verdere diagnose. Logopedisten kunnen daarbij het taalprobleem vaststellen via een uitgebreidere taaltest. Een multidisciplinair specialistenteam, bestaand uit bijvoorbeeld een KNO-arts, audioloog en psycholoog, kan de achtergronden van de vertraging in de taalontwikkeling bij kinderen vaststellen. Kinderen kunnen daardoor eerder de juiste vervolgbehandeling krijgen.
De normen voor SNEL zijn gebaseerd op de scores van 527 kinderen uit heel Nederland.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram