Peritonitis is een ontsteking van de buikholte en van het buikvlies (peritoneum) die meestal veroorzaakt wordt door een infectie met schimmels of bacteriën die zich in de buikholte verspreiden. Een buikvliesontsteking is een ernstige aandoening die een dringende ziekenhuisopname vereist.
PDS kan zich uiten in diarree of juist verstopping, in buikpijn tot winderigheid. In deze podcastaflevering vertelt maag-darm-leverarts Ben Witteman onder andere wat je zélf kunt doen aan een prikkelbare darm, bijvoorbeeld door anders te eten.
Niet alleen hebben we voeding nodig om te functioneren, we houden ook wel van de lekkere smaak. Maar hoe gaat dit bij mensen met inflammatory bowl disease of in het kort IBD? Je hoort het in een podcast van CCV-vzw, Vlaamse patiëntenvereniging voor personen met IBD, met gastvrouw Pacale Naessens.
Helicobacter pylori is een bacterie die bij veel mensen in de maag voorkomt. Soms veroorzaakt deze bacterie een ontstoken maagslijmvlies, en mogelijks ook een maagzweer. Een arts zal doorgaans antibiotica geven om de bacterie te bestrijden.
Sinds enkele jaren is geweten dat onze darmgezondheid een belangrijke invloed heeft op de werking van de hersenen. Alsmaar meer wetenschappers buigen zich over de zogenoemde ‘darm-hersen-as’. Zo ook Leuvense onderzoekers, en die hebben een belangrijke ontdekking gedaan.
Fasciatherapie is een 'totaalpakket' dat zowel lokale als algemene klachten van fysieke en psychische aard behandelt. De therapeut doet dat aan de hand van technieken die de interne fysiologische systemen in het lichaam activeren.
Veel patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom ervaren een verband tussen hun voedingspatroon en de klachten. Uit onderzoek blijkt dat je met het FODMAP-dieet in enkele maanden tijd kan opsporen welke voedingsmiddelen jou PDS-klachten geven.
Voedselvergiftiging is een maag-darminfectie die je krijgt door het eten van besmet, bedorven of giftig voedsel. Kort na de infectie ontwikkel je maag- en darmklachten die je meestal gewoon kan uitzieken, al zijn er wel enkele zaken die je kan doen.
Tijdens een zwangerschap stelt je lichaam alles in het werk om het kindje in je buik het perfecte nestje te bieden, waardoor je hormonen de pan uit swingen. Helaas brengt dat enkele vervelende kwaaltjes met zich mee. Zo krijgt maar liefst zeven op tien zwangere vrouwen last van brandend maagzuur.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa komen steeds vaker voor en treffen vooral jongvolwassenen. De vaak onzichtbare symptomen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit van patiënten. Zo vertelt ook prof. Bram Verstockt, gastro-enteroloog bij het UZ Leuven.
Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Als iemand met coeliakie iets eet of drinkt dat met gluten is bereid, leidt dat tot beschadiging van de darmvlokken in de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen, met verschillende klachten als gevolg.
Een rotavirusinfectie is de meest voorkomende oorzaak van maag-darminfecties (gastroenteritis) bij baby’s en jonge kinderen. Deze infectie kan ernstige diarree, braken en koorts veroorzaken, met een grote kans op dehydratie (uitdroging).
Verstopping of constipatie is een vervelend euvel dat verschillende oorzaken kan hebben. Maar vaak is het een kwestie van levenswijze. Niet ontbijten, zich geen tijd gunnen om naar het toilet te gaan, de toiletgang uitstellen,
Een blindedarmontsteking of appendicitis is een meestal plots ontstane (acute) ontsteking van (het aanhangsel van) de blindedarm of appendix. De aandoening komt vooral voor tussen 5 en 24 jaar, met een piek rond 6 jaar. Wat zijn de symptomen en hoe verloopt de operatie?
Coeliakie of glutenintolerantie is een chronische auto-immuunziekte die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor gluten. Bij mensen met coeliakie raakt de binnenkant van de dunne darm beschadigd als deze in aanraking komt met gluten. Dit veroorzaakt verschillende buikklachten.
Een darmobstructie is een verstopping in de dunne of dikke darm. Daardoor kan voedsel, maagzuur, gas en vocht zich ophopen. Uiteindelijk kan de druk in de darmen toenemen en ontstaan ernstige en zelfs levensbedreigende klachten. Een medische behandeling is dan ook noodzakelijk.
Bacteriële overgroei van de dunne darm (SIBO) is een ernstige aandoening. SIBO ontstaat wanneer de bacteriepopulatie in de dunne darm toeneemt, met symptomen als een opgeblazen buik, winderigheid, maagpijn, krampen, diarree of net verstopping als gevolg.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontstekingsaandoeningen van het darmstelsel (inflammatoire darmziekten of Inflammatory Bowel Diseases of IBD). We zetten enkele symptomen, maar ook risicofactoren en mogelijke oorzaken op een rij.
Blijft je eten op de maag liggen, voelt je maag zwaar aan, moet je vaak boeren en heb je last van zure oprispingen? Dan kan het gaan om een gewone indigestie, omdat je te veel of te zwaar hebt gegeten, maar als het geregeld voorkomt, lijd je misschien aan dyspepsie.
Een endoscopie is een medische procedure waarbij een arts met een dunne, flexibele slang (endoscoop) de interne organen van het lichaam onderzoekt. Hoe verloopt een endoscopie, en wat zijn de risico's?
Heel wat mensen kampen met een opgeblazen buik, constipatie, huidproblemen of voedselintoleranties. Goed voor onze darmen zorgen is belangrijk en kan een deel van de oplossing zijn. Het belang van een gezond darmmicrobioom wordt helaas nog te vaak onderschat.
Bij een stoelgangtransfusie transplanteert een arts ontlasting van een gezonde donor in een andere persoon om het evenwicht van de darmbacteriën te herstellen. Deze ingreep is effectief bij hardnekkige diarree als gevolg van een besmetting met Clostridium difficile, maar mogelijks ook bij andere lichamelijke en psychische aandoeningen.
Eigenlijk is 'buikgriep' een verkeerde naam want het heeft niets met 'griep' te maken. Wat is het dan wel? En belangrijker: hoe kan je een besmetting voorkomen?
SOLK staat voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Dat betekent dat men de klachten niet medisch kan verklaren, zoals bij fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), functionele neurologische stoornis (FNS) en prikkelbaredarmsyndroom.
Gastritis is een ontsteking aan het maagslijmvlies, ten gevolge van een acute of langdurige, chronische irritatie van het slijmvlies. Het is een veelvoorkomende aandoening: meer dan de helft van alle mensen boven vijftig jaar zou gastritis hebben, maar niet altijd gepaard met symptomen.
Naast het nemen van foto's zou The Ingestible dankzij sensoren in staat zijn ontstekingen te detecteren, de bacteriën die de microbiota vormen te onderzoeken, de werking van geneesmiddelen te controleren of de effecten van een dieet te bepalen.
Heb je geregeld pijn in de buik, of erge pijn links in de onderbuik, en soms ook last van krampen en van diarree en/of verstopping? Zit er soms een beetje bloed in je ontlasting? Dan bestaat de kans dat je divertikels in de dikke darm hebt.
Ken je die reclamespotjes voor drankjes ter bevordering van een gezonde darmflora? Werken die effectief? In dit online college van Universiteit van Nederland legt microbioloog Remco Kort (Vrije Universiteit) je uit wat het belang is van een gezonde darmflora en hoe die verbeterd kan worden.
Elke patiënt die lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is anders en dus zijn ook zijn klachten anders. Een “one size fits all”-behandeling is er niet, maar van enkele methodes is het succes bewezen: pak stress aan, let op je voeding en neem een probioticum.
Een zware maag, zure oprispingen, vaak moeten boeren... Een opgeblazen gevoel is meestal eerder een vervelende dan een ernstige aandoening. En toch moet je waakzaam zijn, want in bepaalde gevallen kan dyspepsie wijzen op een maagzweer of maagkanker.