Nieuwe behandeling voor prikkelbare darmsyndroom: medicatie tegen allergie

123_darm_buik_pijn_vrouw_2019.jpg

nieuws

Ongeveer 10% van de wereldbevolking lijdt aan het prikkelbare darm syndroom (PDS of in het Engels IBS). De ziekte veroorzaakt buikpijn en behandelingen zijn vaak niet effectief. Belgische onderzoekers hebben nu ontdekt dat ebastine, een medicijn tegen allergie (hooikoorts), de pijn kan verlichten en de levenskwaliteit van patiënten kan verbeteren.  

Lees ook: Wat is het prikkelbare darm syndroom (PDS)?

Medicatie tegen hooikoorts effectiever dan placebo

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Gut, werd uitgevoerd door onderzoekers van UZ Leuven in samenwerking met zeven andere Belgische en Nederlandse ziekenhuizen. 202 patiënten met prikkelbare darmsyndroom werden gedurende twaalf weken behandeld met een placebo of 20 mg ebastine, een antihistaminicum dat wordt gebruikt om hooikoorts te behandelen. Sommige patiënten die ebastine kregen, vertoonden significant minder symptomen na zes tot acht weken behandeling. 

Prof. Dr. Guy Boeckxstaens, gastro-enteroloog aan het UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie: "Voor vele patiënten is dit een belangrijk lichtpunt. Ten eerste is er een verklaring voor hun klachten, en ten tweede is er nu vooruitzicht op nieuwe en effectievere medicatie zonder ernstige bijwerkingen om hun klachten te verbeteren."

Lees ook: Histamine-intolerantie: symptomen en voedingslijst

Hoop op behandeling en een beter begrip van het prikkelbare darmsyndroom

Buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree - het prikkelbare darmsyndroom is een vervelende, maar nog steeds mysterieuze aandoening van het spijsverteringsstelsel. Tot op heden is er geen formele, universele verklaring voor de ziekte. De resultaten van deze nieuwe studie bevestigen wel eerder onderzoek van professor Guy Boeckxstaens en zijn team. 

In 2021 ontdekte het team dat PDS te wijten is aan een immuunreactie in de darm tegen bepaalde voedingsstoffen. In een gezonde darm reageert het immuunsysteem niet op voedsel. In het geval van het prikkelbare darmsyndroom worden mestcellen, een soort ontstekingscel in de darmwand, geactiveerd in reactie op bepaalde voedingsstoffen en geven ze een chemische stof af: histamine. Deze histamine veroorzaakt dan pijnlijke maagklachten. Dit mechanisme is vergelijkbaar met dat van hooikoorts. Professor Boeckxstaens testte daarom of het mogelijk was om patiënten met prikkelbare darmsyndroom te behandelen door histamine te blokkeren met een antihistaminicum zoals ebastine. Met succes. Daarop volgde een pilootstudie in 2023 met een hogere dosis ebastine en een nog beter resultaat. 

In UZ Leuven kunnen patiënten met PDS al ebastine krijgen als deel van hun behandeling. De studie die momenteel loopt, onderzoekt of een verdubbeling (40 mg) van de standaarddosis ebastine voor PDS-patiënten nog beter kan helpen tegen de pijn. 

Lees ook: Mestcelactivatiesyndroom als oorzaak van allergieklachten

Bronnen
https://www.uzleuven.be
https://gut.bmj.com
https://www.nature.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram