Gerelateerde artikels
De relatie tussen voeding en IBD
video
Voeding, iets waar we in ons dagdagelijks leven niet omheen kunnen. Niet alleen hebben we de cruciale bouwstenen nodig om te functioneren, maar we houden ook wel van de lekkere smaak. Maar hoe gaat dit bij mensen met inflammatory bowl disease of in het kort IBD? IBD is een overkoepelende term voor chronische ontstekingen van het maag-darm kanaal.
Crohn & Colitis ulcerosa Vereniging vzw (CCV-vzw) is de Vlaamse patiëntenvereniging voor personen met IBD. In serie 3 van “The Gut Feeling” – een podcastserie van CCV-vzw – gaat voedingsliefhebber Pascale Naessens in gesprek met ervaringsdeskundigen en gezondheidsexperts. Ze hebben het over het verband tussen IBD en voeding, en hoe je hiermee kan omgaan.
Gastro-enteroloog João Sabino, diëtiste Julie Vanderstappen en verpleegkundige Kevin Plovie gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen Frieda & Geertrui. Beiden kregen ze de diagnose al decennia geleden. Ze zagen de zorg veranderen en de kennis uitbreiden over IBD doorheen de jaren. Welke voedingsmiddelen triggerden symptomen bij hen? Hoe kunnen ze symptomen of ziekteactiviteit beperken zonder in te boeten op gezonde voeding? Welke voeding kunnen personen met IBD beter vermijden?
Bekijk de uitzending hier: