Maagperforatie: een medische noodsituatie

In dit artikel
Maagperforatie: een medische noodsituatie

dossier

Een maagperforatie is een ernstige aandoening waarbij er een scheurtje of gaatje in de maag of de twaalfvingerige darm zit. Mogelijke oorzaken zijn een maagzweer of een trauma na een ongeval of door een steek- of schotwonde.
Een maagperforatie is een levensbedreigende situatie waarvoor een dringende operatie nodig is.

Het grootste gevaar van een maagperforatie is dat de zure maaginhoud in de buikholte (peritoneum) lekt. Hierdoor wordt het slijmvlies in de buikholte geïrriteerd, wat kan leiden tot een ontsteking van het buikvlies (peritonitis).

Lees ook: Buikvliesontsteking of peritonitis

Symptomen maagperforatie

123-anatom-maagperforatie-11-17.jpg
  • Een hevige, plots opkomende pijn in de buik, die eventueel uitstraalt naar de rug 
  • De buik is zeer gevoelig en gespannen
  • Koorts, koude rillingen
  • Misselijkheid en braken
  • Soms een lage bloeddruk, een snelle hartslag en een verminderd bewustzijn (septische shock)

Lees ook: Sepsis (bloedvergiftiging) en septische shock

Diagnose

Een dokter kan op basis van bovenstaande symptomen een röntgenfoto aanbevelen. Als er lucht te zien is op de foto, kan een echo of CT-scan de diagnose van maagperforatie bevestigen. In dat geval is medisch ingrijpen niet alleen noodzakelijk, maar ook dringend, want de aandoening kan levensbedreigend zijn.

Lees ook: Wat is een MRI-scan en wat is het verschil met een CT-scan?

Behandeling maagperforatie

De behandeling van een maagperforatie bestaat bijna altijd uit een spoedoperatie waarbij het scheurtje of gaatje in de maagwand gehecht wordt. Dat kan vaak via een kijkoperatie (laparoscopie) gebeuren. Soms is een operatie niet nodig als uit onderzoek blijkt dat het gaatje vanzelf is dichtgegaan. Soms moet een (gedeelte) van de maag worden verwijderd, of zal de chirurg de maagzweer operatief verwijderen.

Als er lekkage van de maaginhoud is geweest, moet men meestal het buikvlies en de buikholte spoelen tijdens de operatie. De patiënt krijgt direct antibiotica toegediend via een infuus om infecties te voorkomen en te behandelen. 

Lees ook: Maagzweer: oorzaken, symptomen en behandeling

Complicatie

Een specifieke complicatie bij een maagoperatie is een lek in een anastomose (kunstmatige of natuurlijke verbinding van darmen). Hierdoor ontstaat een ontsteking in het operatiegebied. Vaak kan dan van buiten af een slangetje worden ingebracht, waardoor het ontstekingsvocht afgevoerd wordt. Soms is er echter een nieuwe operatie nodig. Dan wordt een snee in de buikwand gemaakt, zodat het ontstekingsvocht direct naar buiten kan. Je wordt dan een korte tijd kunstmatig gevoed via een infuus of via een slangetje in de dunnedarm.

Bronnen:
http://www.nhs.uk
https://encyclopedie.medicinfo.nl
https://www.mlds.nl
https://emedicine.medscape.com


Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram