Waarom geen vochtige doekjes of vochtig toiletpapier gebruiken op de wc?

In dit artikel
Waarom geen vochtige doekjes of vochtig toiletpapier gebruiken op de wc?

dossier

Het gebruik van natte doekjes of vochtig toiletpapier lijkt misschien effectiever dan droog toiletpapier, maar het is niet aan te raden als je last hebt van anale irritatie, jeuk of aambeien. Wat is de beste manier om je billen af te vegen na een toiletbezoek?

Lees ook: Speen: wat zijn aambeien en wat kan je doen?

Waarom je billen beter niet afvegen met natte doekjes?

Getty-wc-papier-toilet-2024.jpg

© Getty Images

Natte doekjes en toiletpapier bevatten vaak irriterende stoffen, geurstoffen en conserveringsmiddelen die de huidbarrière kunnen beschadigen. Hierdoor loopt de huid meer risico op irritatie en jeuk. 

De stoffen in doekjes zijn soms allergeen en kunnen, doordat ze de dunne huid rond de anus binnendringen, immuunreacties en ontstekingen veroorzaken. Krachtig afvegen van de billen (te hard wrijven) kan het binnendringen van deze irriterende stoffen rond de huid vergroten. 
Als je al last hebt van anale irritatie of aambeien, kun je dit soort producten dus beter niet gebruiken. 

Bovendien kunnen de vochtige doekjes de leidingen verstoppen omdat ze minder snel uiteenvallen dan traditioneel toiletpapier. Het is dus beter om ze in de vuilnisbak te gooien in plaats van in de toiletpot. Een pictogram op de verpakking van de doekjes geeft aan of ze al dan niet door het toilet mogen worden gespoeld. 

Lees ook: Mogelijke oorzaken van anale jeuk (pruritus ani)

Lees ook: Wat is de beste houding op het toilet voor een vlotte stoelgang?

Hoe kan je je billen best afvegen?

Voor optimale hygiëne kun je je billen het beste schoonmaken met droog papier, daarna afspoelen met (lauw) water en voorzichtig afdrogen. 
Als gewoon toiletpapier je billen irriteert: 

  • Probeer eerst en vooral al te agressief en krachtig afvegen te vermijden, want dat kan de huid beschadigen, wat kan leiden tot hardnekkige anale kloven. 
  • Vermijd geparfumeerd en gekleurd toiletpapier, dat kan irriteren.
  • Als je thuis bent, veeg je billen dan voorzichtig af met een vochtig washandje. Als je zeep gebruikt, ga dan voor een zachte zeep, met andere woorden: zonder parfum en pH-neutraal. Het beste is om je billen af te spoelen in het bidet of met een klein spoelflesje. Een spoelflesje moet je van voren dichtknijpen, zodat het water er aan de achterkant uit kan lopen. Dep de plek voorzichtig droog met een droge doek.
  • Als je last hebt van aambeien: maak het anale gebied schoon met watten of een zachte doek gedrenkt in warm water of een middel speciaal voor aambeien. Vermijd het gebruik van zeep en vochtige doekjes.

Lees ook: Hoe wordt een anale fissuur behandeld?

Lees ook: Bloed in de stoelgang: mogelijke oorzaken

Wil je toch een vochtig doekje gebruiken?

Als je absoluut vochtige doekjes moet gebruiken (bijvoorbeeld als je niet thuis bent), kies dan voor producten die geurvrij zijn en geschikt voor de gevoelige huid (hypoallergeen). Controleer of ze geen mogelijk irriterende of allergene ingrediënten bevatten.

Lees ook: Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Lees ook: Is drijvende stoelgang beter of slechter?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.independent.co.uk
https://www.louvainmedical.be
https://www.msdmanuals.com
https://www.fmcgastro.org

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram