Volvulus of darmtorsie: wanneer uw darmen in de knoop draaien

dossier Volvulus of darmtorsie is een vrij veel voorkomende aandoening waarbij een gedeelte van de darm om zichzelf gedraaid is. Volvulus kan ontstaan in de maag, de dunne darm en de dikke darm.

Volvulus is een belangrijke oorzaak van afsluiting van de darm (ileus) waardoor het voedsel niet meer door de darm kan passeren. Het gedraaide deel van de darm kan binnen enkele uren afsterven (darminfarct) doordat de bloedtoevoer naar het afgeknelde deel van de darm wordt belemmerd. Dit kan uiteindelijk leiden tot een barst in de darm (darmperforatie) en een buikvliesontsteking of peritonitis. Dat is een zeer ernstige, zelfs levensbedreigende situatie waarvoor een spoedoperatie nodig is.

Lees ook: Buikvliesontsteking of peritonitis

Hoe ontstaat volvulus?

De oorzaak van volvulus is in de meeste gevallen niet bekend.
• Bij zuigelingen kan volvulus ontstaan door een aangeboren afwijkende ligging van de darm. Dit wordt ook malrotatie genoemd.

Lees ook: Malrotatie: een abnormale kronkel in de darmen

• Bij volwassenen kan volvulus het gevolg zijn van verklevingen waar de darm omheen draait.

• Volvulus in de dikke darm komt vaak voor bij een abnormaal lang sigmoïd. Dit is het laatste S-vormige deel van de dikke darm, net voor de endeldarm.

• Volvulus wordt meer gezien bij oudere mensen, na een buikoperatie en bij chronische verstopping (constipatie).

• Een vezelrijk dieet wordt als een risicofactor voor volvulus in de dikke darm beschouwd.

Klachten bij volvulus

123m-vr-zw-w-buikpijn-maagpijn-01-17.jpg
De klachten zijn afhankelijk van de plaats waar de volvulus optreedt en of er al dan niet sprake is van een darmafsluiting.
Mogelijke klachten:

• hevige buikpijn (kolieken),
• misselijkheid,
• braken,
• een opgezette buik,
• constipatie.

Hoe wordt volvulus opgespoord?

De diagnose wordt meestal gesteld aan de hand van de karakteristieke klachten, lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek (zoals een röntgenfoto of een CT-scan).

Bij een torsie in het laatste deel van de dikke darm kan ook een endoscopie worden gedaan (waarbij de arts met een dunne flexibele buis via de anus de darm inspecteert).
Soms wordt de volvulus pas tijdens de operatie voor een darmafsluiting vastgesteld.

Hoe wordt volvulus behandeld?

• Volvulus kan soms vanzelf terugdraaien. De klachten verdwijnen dan meestal vrij snel vanzelf. Maar de volvulus kan ook weer terugkomen.

• Soms kan het probleem (tijdelijk) opgelost worden door de volvulus via een endoscoop (een soepele buis verbonden met een camera die via de anus in de dikke darm wordt gebracht) terug te draaien en de druk in de darmen te verminderen.
Dit wordt vooral toegepast bij volvulus van de dikke darm en kan alleen als de darm zelf nog niet is beschadigd. Als het gedraaide deel van de darm wel is beschadigd, moet dit verwijderd worden. Bovendien is dit meestal slechts een tijdelijke oplossing en is uiteindelijk toch een operatie nodig.

• Meestal is een (soms dringende) operatie nodig, zeker bij een darmafsluiting (ileus). Hierbij wordt de draaiing of knoop teruggedraaid. Wanneer een deel van de darm is afgestorven of ernstig beschadigd is, zal de arts dit deel verwijderen. Nadien worden de twee ontstane uiteinden van de darm weer aan elkaar bevestigd (anastomose). Afhankelijk van de conditie van de patiënt en de ernst van de ingreep zal tijdelijk een stoma worden aangelegd en worden de twee darmdelen pas later bij een nieuwe operatie aan elkaar bevestigd.

Afhankelijk van de ernst en de toestand van de patiënt kan dit meestal gebeuren via een kijkoperatie (laparoscopie), soms is een open buikoperatie (laparotomie) nodig. Bij een laparoscopie maakt de chirurg slechts enkele kleine sledes en wordt een dunne telescoopachtige buis via één van de sneden in de buik gebracht. Dit geeft de chirurg de mogelijkheid de dikke darm op een monitor te bekijken. Chirurgische instrumenten worden via de overige sneden ingebracht.

Risico's verbonden aan een operatie

Naast de gewone risico's die aan elke operatie zijn verbonden (zoals infecties, wondbloeding...) kunnen bij een darmoperatie ook specifieke risico's optreden.

• Mogelijk zal u (tijdelijk) een stoma krijgen, een kunstmatige uitgang om de stoelgang af te voeren.
• Door de operatie kunnen verklevingen ontstaan, waardoor later opnieuw volvulus kan optreden.

Bronnen:
https://www.mlds.nl/ziekten/volvulus/
http://www.maagdarmlever.nl/darmklachten/torsie/
https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a863.pdf
http://www.iffgd.org/other-disorders/volvulus.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3577612/
https://medlineplus.gov/ency/article/000985.htm
http://patient.info/doctor/sigmoid-volvulus


Laatst bijgewerkt: april 2017
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram