Verstopping of constipatie: oorzaken en tips

In dit artikel
Verstopping of constipatie: oorzaken en tips

dossier

Verstopping of constipatie is een vervelend euvel dat verschillende oorzaken kan hebben, maar vaak is het een kwestie van levenswijze. Niet ontbijten, zich geen tijd gunnen om naar het toilet te gaan, de toiletgang uitstellen, onvoldoende vezelrijke voedingsmiddelen innemen en onvoldoende drinken staan garant voor stoelgangproblemen... Langdurige constipatie kan echter ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Lees ook: Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem

Wanneer is er sprake van constipatie of verstopping?

f-123-anatom-constip-darm-03-18.jpg
We spreken van verstopping wanneer de ontlasting minder dan drie keer per week of alleen na hard persen tot stand komt. Op reis kan je er mogelijk extra last van hebben door de verandering van het dagritme, doordat je minder verse groenten en fruit eet en mogelijk meer witte broodsoorten, doordat je niet altijd de gelegenheid hebt om naar het toilet te gaan of je je niet helemaal op je gemak voelt op andermans toilet.

Lees ook: Verstopping of constipatie op reis

Mensen die gevoelig zijn voor constipatie, meestal vrouwen, hebben er vaak al van jongs af aan last van en hebben geleerd ermee om te gaan. Zij zijn eraan gewend geraakt om geregeld last te hebben van een opgeblazen en pijnlijke buik.

Ook al zijn de complicaties (darmobstructie bijvoorbeeld) zeer zeldzaam, constipatie blijft zeer pijnlijk om dagelijks mee te leven. Bovendien werkt het blaasontsteking, een schimmelinfectie en aambeien in de hand, en beschadigt het het perineum. Door te hard te duwen bij een stoelgang wordt de bekkenbodem beschadigd en op lange termijn is er kans op prolaps (orgaanverzakking) en urine-incontinentie en/of ontlasting. 

Lees ook: Belang van de bekkenbodem: 'Helft zwangere vrouwen heeft last van urineverlies'

Tips bij constipatie

  • Eet een gevarieerd ontbijt dat rijk is aan vezels. Dit maakt je darmen als het ware wakker. Maak er een gewoonte van om vezelrijke voedingsmiddelen te eten, zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stuks per dag). Een dagelijks vezelrijk menu bevat ongeveer 30 g vezels per dag. Een koude aardappel- of pastasalade kan ook een gunstig effect hebben op de stoelgang.
  • Kies voor voedingsmiddelen die van nature laxerend werken: karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek, siroop, sap van citrusvruchten, koffie. Bananen, beschuiten, bosbessensap, kaneel, witte rijst, thee, toast en rode wijn laat je beter links liggen.
  • Stel een toiletbezoek niet uit. De drang om naar het toilet te gaan treedt vooral op als je wakker wordt, na het eten en bij inspanning. Het is belangrijk om aan deze reflex te voldoen, anders voel je hem steeds minder vaak. Neem ook de tijd om op het toilet te blijven, maar dring niet te hard aan als er niets gebeurt.
  • Drink voldoende, tussen de 1,5 en 2 liter per dag. Zonder voldoende vocht kunnen de vezels in de dikke darm hun werk niet doen. De vezels houden vocht vast, waardoor de ontlasting omvangrijker en zachter wordt. Het drinken van een glas (lauw) water op een lege maag (vanwege het volume) of een kop koffie kan erg helpen.
  • Neem voldoende en regelmatig beweging: wandel tussen de middag, neem de trap in plaats van de lift...

Lees ook: Wat zegt je urine over je gezondheid?

Wanneer naar de dokter?

Als het aannemen van nieuwe leefgewoonten niet volstaat, kan je beter bij de dokter langsgaan. Ga liever niet op eigen houtje laxeermiddelen gebruiken, want die kunnen de darmen irriteren, lui maken en op lange termijn nog meer constipatie veroorzaken. Ook transitstoornissen die gepaard gaan met anale pijn, aanzienlijk gewichtsverlies en/of bloed in de ontlasting vereisen medisch advies.

Lees ook: Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?


Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram