Concentratiestoornissen van een kind blijken vaak het gevolg van verziendheid, bijziendheid, astigmatisme of een neurovisuele ontwikkelingsstoornis als lui oog of scheelzien. Welke signalen wijzen op een oogprobleem? Michael Lievens van Scheelzien.org vertelt ons wat de mogelijke symptomen zijn.
Veel mensen kopen tegenwoordig een goedkope leesbril in de supermarkt of de drogist. Ook in veel optiekzaken worden tegenwoordig dergelijke voorgemonteerde brillen verkocht. Maar zijn die wel goed voor je ogen?
Zwemmen met lenzen is geen goed idee. De lenzen maken je ogen namelijk gevoelig voor besmetting door schadelijke organismen in het water. Zo kunnen je ogen geïrriteerd raken en loop je kans op ooginfecties. In het ergste geval kan je zelfs blind worden.
Wanneer je een bril draagt voor bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) of een leessterkte nodig hebt (presbyopie) dan is refractieve chirurgie een mogelijkheid om goed te kunnen zien zonder je bril. We zetten de verschillende soorten behandelingen op een rijtje.
Naar schatting ondergaat bijna 3% van de ver-of bijzienden of mensen met astigmatisme vandaag een oogcorrigerende operatie, met het idee geen bril of contactlenzen meer te moeten dragen.
Veel mensen die contactlenzen dragen overdag, durven die ook ’s nachts wel eens inhouden. Nochtans kunnen de gevolgen ernstig zijn, zo meldt ook de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC naar aanleiding van een onderzoeksrapport.
Een bril en een mondmasker, het is geen ideale combinatie. Binnen de paar seconden doet je adem de glazen beslaan. Wat kan je doen om die vervelende condens op je brilglazen te voorkomen?
Astigmatisme is een afwijking waarbij je zicht zowel voor ver als nabij onscherp is. Een astigmatisme correctie in een bril of contactlenzen wordt ook wel ‘cilinder’ genoemd. Hoe ontstaat en wat kan je eraan doen?
De ogen zijn één van de meest kwetsbare organen van ons lichaam en een goed zicht is heel belangrijk in het dagelijks leven. Een check-up kan oogaandoeningen opsporen in het vroegste stadium en zo je zicht beschermen. Hoe frequent ga je dan best naar de oogarts?
Onderzoekscentrum imec en Universiteit Gent hebben een elektronische contactlens ontworpen die in staat is om de pupilgrootte te vernauwen of verwijden, afhankelijk van de hoeveelheid licht die binnenvalt. Een potentiële oplossing voor mensen met een beschadigde iris.
Meer dan 20% van de +45-jarigen wordt geconfronteerd met de symptomen van het droge oogsyndroom (DES – Drye Eye Syndrome). Naast zichtproblemen zijn DES-gerelateerde klachten de meest voorkomende reden waarvoor een oogarts geconsulteerd wordt.
UV-straling van de zon is niet alleen gevaarlijk voor de huid, maar ook voor de ogen. UV-straling kan ernstige oogaandoeningen en veroudering van ogen veroorzaken, zelfs als de zon niet volop schijnt of als je niet in de zon staat.
Het is zowat de grootste frustratie van de veertiger: plots moet je meer moeite doen om de kleine lettertjes te lezen. Waarom gaat ons zicht achteruit als we ouder worden? Welke opties zijn er om weer vlot te kunnen lezen?
Als je oogdruppels of andere oogmedicatie moet gebruiken, moet je je lenzen dan uitdoen? En indien dat zo is, hoe lang wacht je dan best alvorens ze weer in te doen?
Op de skipiste moeten je ogen voldoende beschermd zijn. Op grote hoogte is de uv-straling van de zon namelijk heel sterk en door het witte tapijt wordt het zonlicht nog eens extra in je ogen gereflecteerd.
In Zuidoost-Azië neemt bijziendheid epidemische proporties aan. Men doopte het al de myopia boom, met lokale pieken tot 90 procent. Ook in de Verenigde Staten steeg bijziendheid de laatste dertig jaar, van 25 naar 44 procent, en in Europa is die trend er ook. Komt er ook hier een bijziende generatie aan?
Een nieuwe bril is vaak erg duur, zeker als u progressieve of multifocale glazen nodig hebt. Vooraf informatie inwinnen is dus aangewezen, al is dat niet eenvoudig.
Volgens cijfers van het universitair Medisch Centrum van de vrije Universiteit Amsterdam neemt het aantal patiënten met contactlenzen die ernstige hoornvliesinfecties hebben, sterk toe. Dat zou in belangrijke mate te maken hebben met het onvoldoende reinigen van de (zachte) contactlenzen.
Kinderogen beschermen tegen Uv-straling
Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. Toch blijkt uit een peiling van het Oogfonds dat 82% van de kinderen in Nederland op een zonnige dag meestal geen zonnebril draagt. En dat terwijl kinderogen extra kwetsbaar zijn.
Een hardnekkig verhaal wil dat lezen in (half)duister slecht is voor de ogen en bijvoorbeeld tot bijziendheid zou kunnen leiden. Dat klopt evenwel niet, zo blijkt uit een artikel in het British Medical Journal.
Uit een steekproef van het Nederlandse Editie NL blijkt dat Hans Anders, Pearle en Specsavers de ogen van hun cliënten niet goed meten. Pearle blijkt bij één op de vier metingen in de fout te gaan,
De Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor de risico’s verbonden aan het gebruik van kleur- en fantasielenzen: het slechte gebruik van kleur- en fantasielenzen kan zware gevolgen hebben.
Op vrijdag 20 maart 2015 vindt er tussen 9u30 en 11u45 een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Bij helder weer zal de zonsverduistering in Nederland en België zonsverduistering zichtbaar zijn.
Bij moeilijkheden bij het leren lezen is een multidisciplinaire aanpak aanbevolen. Daardoor kan men bijvoorbeeld een zuiver leesprobleem onderscheiden van een ander (breder) probleem waarin het leesprobleem kadert.
Baby's moeten zonnebrillen dragen. Dat adviseert het Nederlandse Oogfonds. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen.
Oogoperaties en esthetische ingrepen gebeuren regelmatig in ‘privé chirurgische centra‘ (of extramurale centra), dus buiten de muren van een ziekenhuis. Deze centra moeten niet voldoen aan dezelfde strikte kwaliteits- en veiligheidsvereisten die worden opgelegd aan de reguliere ziekenhuizen.
Langdurig kijken naar een beeldscherm, verandert de samenstelling van de tranen, wat kan leiden tot het droge ogen syndroom of keratoconjunctivitis sicca. Dat schrijven Japanse onderzoekers in het vakblad JAMA Ophthalmology.
Op contactlenzen kunnen zich micro-organismen en andere afzettingen vormen. Als die niet verwijderd worden, kunnen ze zich op de lens vastzetten en het comfort en het zicht verminderen. Ook neemt het risico op problemen en oogirritatie of -infecties toe.