Krijg je droge ogen van beeldschermwerk?

123-vr-comp-psych-depr-170_07.jpg

nieuws Langdurig kijken naar een beeldscherm, verandert de samenstelling van de tranen, wat kan leiden tot het droge ogen syndroom of keratoconjunctivitis sicca. Dat schrijven Japanse onderzoekers in het vakblad JAMA Ophthalmology. Bij het droge ogen syndroom produceren de ogen te weinig traanvocht wat leidt tot vermoeide, pijnlijk prikkende ogen.

De onderzoekers onderzochten de ogen van 96 bedienden van twee beursbedrijven, die dagelijks gemiddeld 8,2 uur voor een beeldscherm zitten. Bij 8 van de 10 proefpersonen werden afwijkingen in de traanfilm vastgesteld, maar zonder dat dit noemenswaardige klachten gaf. Men keek daarbij met name naar de aanwezigheid van mucine 5AC, een proteïne in traanvocht dat de ogen vochtig houdt. Bij droge ogen syndroom is de concentratie van dit proteïne sterk verlaagd wat kan leiden tot schade aan het hoornvlies. Vooral bij mensen die meer dan 7u per dag voor een beeldscherm zaten, werd een verminderde concentratie van mucine 5AC vastgesteld in vergelijking met mensen die minder dan 5u per dag beeldschermwerk deden. Bij iets meer dan de helft van de deelnemers werden ook de eerste tekenen van het droge ogensyndroom opgemerkt, en 9 van de 96 deelnemers hadden alle typische kenmerken van het droge ogensyndroom.

De onderzoekers besluiten hieruit dat lang op een beeldscherm turen leidt tot een verminderde concentratie van beschermende proteïnen in het oogvocht, wat op zijn beurt kan leiden tot het droge ogensyndroom.


Laatst bijgewerkt: juli 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram