Waarom volstaat zonnebril niet bij een zonsverduistering?

Fotolia_zonsverduistering-02-15.jpg

nieuws Op vrijdag 20 maart 2015 vindt er tussen 9u30 en 11u45 een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Bij helder weer zal de zonsverduistering in Nederland en België zonsverduistering zichtbaar zijn. Tijdens het maximum, om 10u37, zal 80% van de zon bedekt zijn.

Veilig waarnemen
U mag nooit rechtstreeks zonder veilige hulpmiddelen naar de Zon kijken. Dit kan ernstig oogletsel veroorzaken. Een gewone zonnebril volstaat niét. De schadelijke stralen van de zon gaan dwars doorheen de lens van een zonnebril, zelfs als die heel donker is. Wie veilig wil staren, moet zich een eclipsbrilletje aanschaffen dat zowel het zichtbare licht afzwakt als de schadelijke zonnestraling filtert.

Een eclipsbrilletje is een (meestal) kartonnen brilletje waarop een speciaal zonnefilter is aangebracht. Ze zijn voor een paar euro te koop bij de opticien, op het internet en bij sterrenwachten. Let wel op dat u de goedgekeurde brilletjes hebt.
• Gebruik geen beschadigde eclipsbrilletjes.
• Draagt u een gewone bril, dan moet de eclipsbril er zonder moeite overheen gaan. Zonder uw bril ziet u niet al te veel details van de zon.
• Gebruik in geen geval uw eclipsbril in combinatie met een telescoop of verrekijker. U loopt hiermee het risico dat u de lenzen er niet helemaal mee afdekt

Wat u zeker niet mag doen:
• Zonder een speciale zonnefilter door een telescoop of verrekijker kijken.
• Een stuk beroet glas.
• CD, fotonegatieven
• Zonnebril

Meer info
www.eclips2015.be


Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram