Dertien tips om uw contactlenzen schoon te houden

123-oog-contactlens-07-15.jpg

nieuws Volgens cijfers van het universitair Medisch Centrum van de vrije Universiteit Amsterdam neemt het aantal patiënten met contactlenzen die ernstige hoornvliesinfecties hebben, sterk toe. Dat zou in belangrijke mate te maken hebben met het onvoldoende reinigen van de (zachte) contactlenzen.
1. Neem uw lenzen tijdig uit en ga er niet mee slapen.
Draag de contactlenzen niet langer dan het voorgeschreven aantal uren (meestal maximaal 14 à 16u).
De meeste lenzen zijn niet geschikt om ermee te slapen. Dat verhoogt de kans op infecties. Neem ze best ook uit wanneer u overdag een dutje doet.

2. Altijd handen wassen met water en zeep bij in- en uitzetten, liefst met desinfecterende of niet-geparfumeerde zeep.

3. Gebruik nooit make-up of handcrème voor u lenzen manipuleert. Breng make-up aan nadat u de lenzen hebt ingedaan. Probeer de oogleden altijd vrij te houden. Reinig de ogen en verwijder make-up nadat u de lenzen hebt uitgedaan. Gebruik bij voorkeur cosmetica die niet geparfumeerd zijn en hypo-allergeen. Gebruik liever geen poedervormige make-up rond de ogen. Wees ook voorzichtig met spuitbussen voor haarlak en dergelijke.

4. Reinig de lenzen dagelijks na gebruik manueel, ook wanneer u een alles-in-één vloeistof gebruikt. Dit gebeurt door over de lenzen te wrijven met een beetje vloeistof: Plaats de lens in uw handpalm en giet een paar druppels lensvloeistof op de lens. Wrijf gedurende enkele seconden zacht over elke kant van de lens. Spoel de lens dan af met de lensvloeistof of fysiologisch serum.
Alleen voor daglenzen is reinigen overbodig, want die worden aan het eind van elke dag weggegooid.

5. Gebruik alleen de door uw arts of contactlensspecialist geadviseerde onderhoudsproducten en volg nauwgezet de instructies. Gebruik bij zachte contactlenzen geen onderhoudsproduct voor harde contactlenzen, of omgekeerd.
Voor zachte lenzen wordt meestal een alles-in-één vloeistof gebruikt. U kunt hiermee de lenzen reinigen, afspoelen en tevens bewaren. Indien er snel aanslag op de lens komt is soms een aparte dagelijkse reiniger nodig.
Voor harde (vormstabiele) lenzen wordt een aparte reinigingsvloeistof en desinfectievloeistof aangeraden.
Soms zijn enzymetabletten noodzakelijk voor een bijkomende reiniging om eiwitvorming tegen te gaan. Volg daarbij zeer zorgvuldig de gebruiksaanwijzingen.

6. Bewaar de lenzen in een speciale lenshouder met bewaarvloeistof. Zorg ervoor dat de lenzen volledig in de lensvloeistof zijn ondergedompeld. Vernieuw elke dag de bewaarvloeistof in de lenshouder (nooit bijvullen of hergebruiken).
Let op de houdbaarheidsdatum van de lenzenvloeistof. Dit is niet de uiterste verkoopdatum die op de verpakkingen vermeld staat, maar de houdbaarheid na opening. Afhankelijk van de soort vloeistof is dit één tot drie maanden. Bij warm weer (bijvoorbeeld op vakantie) kan ze al na één week slecht zijn.

7. Reinig de lenshouder dagelijks (niet met leidingwater!), laat hem open aan de lucht drogen. Liefst elke week de lenshouder uitkoken
Vervang de lenshouder regelmatig (bijvoorbeeld om de 3 maanden of telkens u een nieuwe dosis bewaarvloeistof koopt).
Dit geldt ook voor lenzenknijpertjes / zuignapjes om de lenzen in te brengen.

8. Gebruik nooit leidingwater of speeksel bij het onderhoud van uw lenzen. Die kunnen bacteriën bevatten zoals acanthamoeba die tot ernstige infecties kunnen leiden. Leidingwater bevat ook chloor dat de ogen kan irriteren.

9. Niet zwemmen met zachte contactlenzen, gebruik dan eventueel daglenzen of een goed afsluitende zwembril

10. Gebruik geen oogmedicatie of oogdruppels zonder eerst uw contactlensspecialist of oogarts te consulteren.
11. Ga regelmatig (minstens om het jaar) op controle bij uw oogarts / contactlensspecialist.

12. Neem uw lenzen onmiddellijk uit wanneer u er last van ondervindt (rode, pijnlijke, prikkelende of tranende ogen, verminderd zicht, lichtschuwheid). Contacteer bij twijfel of als de klachten na 12 uur niet overgaan, uw oogarts.

13. Koop liever geen lenzen via internet. U weet niet of de lenzen goed passen en niet-passende lenzen kunnen het hoornvlies behoorlijk beschadigen.

Bronnen
http://vumc.instantmagazine.com/de-specialist/mei-2015/#!/contactlensalarm
www.uza.be/behandeling/contactlenzen
www.oogartsen.nl/oogartsen/contactlenzen/verzorging/


Laatst bijgewerkt: juli 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram