koorts

Hoe kan je een verkoudheid voorkomen?

nieuws 3/11/2020

Even niezen of iemand de hand schudden is al genoeg om een verkoudheidsvirus door te geven. Een goede lichamelijke weerstand en conditie kunnen de klachten wel verminderen en de ziekteduur inkorten.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Koorts meten: hoe en waar?

Koorts meten: hoe en waar?
dossier 20/10/2021

Een gezond menselijk lichaam functioneert het best als het binnenin een temperatuur heeft van ruim 37° C. Tot 38 graden spreekt men van verhoging, vanaf 38 graden spreken we van koorts. Maar op welke plaats meet je best die lichaamstemperatuur, en met welke thermometer?

lees meer »

Test jezelf: Heb je griep of ben je verkouden?

testen 10/01/2020

Veel mensen verwarren de gewone verkoudheid met griep. Met deze test kan je nagaan of je een verkoudheid of een ‘echte’ griep hebt. Deze test is gebaseerd op de diagnose-criteria van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

lees meer »

Eerste besmettingen met dengue- en zika-virus in Frankrijk

nieuws 2/12/2019

In oktober 2019 zijn aan de Franse Azurenkust voor het eerst drie gevallen van zikakoorts gesignaleerd. Het is de eerste keer dat het virus in Europa wordt overgedragen door muggen. Ook zijn in Frankrijk en Spanje de eerste gevallen van autochtone dengue vastgesteld.

lees meer »

Blaasontsteking: een typische vrouwenkwaal?

nieuws 12/07/2022

Blaasontstekingen komen inderdaad veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Jonge meisjes maken 20 keer meer kans op een blaasinfectie dan jongens, en volwassen vrouwen lopen zelfs 50 keer zoveel risico als mannen.

lees meer »

Weinig bijwerkingen na vaccinatie van kinderen

nieuws 6/06/2019

In België blijft het aantal meldingen van bijwerkingen in het kader van pediatrische vaccinaties laag. De aard van deze bijwerkingen komt overeen met het reeds gekende veiligheidsprofiel van vaccins, zo meldt het FAGG.

lees meer »

Welke symptomen kunnen wijzen op malaria?

Welke symptomen kunnen wijzen op malaria?
dossier 12/06/2019

Ook wanneer je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen (muggenwerende maatregelen, malariapillen...) kan je toch malaria oplopen tijdens een reis in een risicogebied. Geen enkele anti-malariamaatregel is 100 procent doeltreffend om malaria te voorkomen.

lees meer »

Veiligheidsbericht over oorthermometers van Philips

nieuws 5/09/2018

Het FAGG waarschuwt voor twee types oorthermometers van Philips. Philips heeft een probleem van onnauwkeurige metingen vastgesteld bij de Philips oorthermometer (DL8740) en de Philips AVENT slimme oorthermometer (SCH740). Deze oorthermometers worden in België online verkocht.

lees meer »

Wat kunt u doen als uw kind oorpijn heeft?

nieuws 19/08/2019

Oorpijn bij kinderen jonger dan 5 jaar komt bijna altijd door een acute ontsteking van het middenoor (otitis media). Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies. Zowat de helft van de kinderen jonger dan 1 jaar en 80 % van de kinderen beneden 3 jaar krijgen een of meerdere middenoorstekingen.

lees meer »

Waarom vaccineren tegen griep?

nieuws 20/08/2019

Griep is een acute luchtweginfectie. Symptomen zijn koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, neusloop en vermoeidheid. Bij ongeveer 10% zijn er complicaties zoals een longontsteking. Bij 5% hiervan is hospitalisatie nodig.

lees meer »

Video: Appendicitis

video 4/01/2018

Een blindedarmontsteking of appendicitis gaat gepaard met hevige buikpijn, maar dat is niet het enige symptoom.

lees meer »

Koorts na een reis in de tropen? Denk aan malaria!

nieuws 5/11/2019

Elk jaar worden in ons land gemiddeld 300 tot 350 gevallen van malaria geregistreerd, waarvan één à twee met dodelijke gevolgen. Begin dit jaar is nog een stewardess van Brussels Airlines na een kort verblijf in Kameroen overleden aan de gevolgen van malaria.

lees meer »

Lopers besmet met ‘rattenziekte’ na loopwedstrijd

nieuws 5/11/2019

2.500 deelnemers aan de spectaculaire Titan Run in Nijlen, midden vorige maand, zijn tijdens deze obstakelloop mogelijk besmet geraakt met leptospirose, de zogenaamde rattenziekte of modderkoorts. Alvast drie deelnemers belandden erg ziek in het ziekenhuis.

lees meer »

Belg onderschat de impact van griep?

nieuws 21/09/2015

Hoewel 1 op 10 Belgen elk jaar getroffen wordt door griep, onderschat meer dan 8 op 10 de mogelijke gevolgen ervan.?Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het farmaceutisch bedrijf Mylan.

lees meer »

Ziek na terugkeer uit vakantie?

nieuws 30/06/2022

Als u terug bent uit vakantie, dan moet u op een aantal zaken letten. Als u ziek bent geweest in het buitenland, of als u ziek wordt bij terugkeer, kunt u het beste uw huisarts raadplegen.

lees meer »

Leven zonder milt of met een slecht werkende milt (asplenie)

dossier 9/06/2021

Men kan perfect leven zonder of met een slecht werkende milt. Mensen die geen milt hebben of bij wie de milt slecht werkt (functionele asplenie), zijn echter zeer kwetsbaar voor infecties, die zeer ernstig (‘fulminant’) kunnen verlopen. Ze moeten dan ook speciale maatregelen nemen om zich daartegen te beschermen.

lees meer »

Wat kan je doen als je griep hebt?

Wat kan je doen als je griep hebt?
dossier 15/01/2021

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen meestal na drie tot vijf dagen. Maar een volledig herstel kan één tot twee weken duren. Er bestaan spijtig genoeg geen efficiënte geneesmiddelen om griep te behandelen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram