Het nieuws dat de Australische superster Kylie Minogue haar tournee heeft afgezegd omdat ze borstkanker heeft, laat zien dat deze ziekte zich al op vroege leeftijd kan openbaren.
Volgens een Nederlands onderzoek hebben oudere volwassenen die een optimistische kijk op het leven hebben een grotere kans op een langer leven dan hun pessimistische leeftijdsgenoten.
Naar aanleiding van de hittegolf van vorig jaar heeft de federale regering een actieplan afgekondigd indien ook dit of volgende jaren een dergelijke hittegolf zou optreden.
Bleken of bleeching is een techniek om de gele verkleuring die zich in de loop der jaren op de tanden heeft afgezet te verwijderen. Allerlei stoffen kunnen de kleur van de tanden wijzigen: bepaalde antibiotica, koffie, thee, rode wijn, sigaretten. Ook de ouderdom doet het tandglazuur vergelen.
Uit een recent onderzoek bij 1300 Amerikaanse vrouwen blijkt dat vrouwen die voor 1980 zijn begonnen met het kleuren van hun haar, 40 procent meer kans lopen om de non-Hodgkin vorm van lymfklierkanker te krijgen.
Kort haar zou, althans tijdens de zomer, gezonder zijn dan lang haar. Dat besluiten Amerikaanse wetenschappers op basis van een aantal wetenschappelijke studies.
Was Rembrandt het eerste (bekende) slachtoffer van complicaties na een oorpiercing? Dat is althans de mening van een Brits chirurg die een veertigtal zelfportretten van Rembrandt onderzocht.
Vijftig jaar geleden bewogen de dames nog hemel en aarde om een melkwitte huid te behouden. Vandaag zijn we blijkbaar vergeten dat onze dagelijkse kledij een scherm vormt tegen de zonnestralen.
Het idee dat voeding een direct effect zou hebben op de huid spreekt tot de verbeelding. Te meer gezien de huid wordt beschouwd als de spiegel van de gezondheid en het gemoed. Verschillende huidziekten of -afwijkingen worden toegeschreven aan een slechte voeding.
Volgens een studie van de American Cancer Society (ACS) zou de zon het risico op borstkanker kunnen verminderen doordat onder invloed van zonlicht vitamine D wordt aangemaakt. Omgekeerd zou een vetrijke voeding het risico op borstkanker doen toenemen.
Piercings geven heel dikwijls aanleiding tot soms ernstige infecties. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Pace University in New York.
Ruim de helft van de laatste jaars studenten had minstens één piercing.
Ze komen geweldig op, de piercings in navel, oor, neus, wenkbrauw, lippen, tong, noem maar op... Is het steken van metalen sieraden door huid en kraakbeen volledig zonder gevaar? Eigenlijk niet.
Dat roken ongezond is weten we al langer. Onderzoek naar de vraag waarom iemand die rookt er sneller oud uitziet heeft vastgesteld dat mensen die (veel) roken een vale, ongezond lijkende huid hebben. Men heeft kunnen opmeten dat als men een sigaret opsteekt en inhaleert , de huidtemperatuur met ongeveer 1°Celcius daalt en dit gedurende ongeveer één uur.
Het is al langer bekend dat vetophoping rond de buik (het mannelijke type van vet) meer gezondheidsrisico's inhoudt dan (het vrouwelijke type van) vetophoping rond de heupen en de billen. Over de preciese oorzaken tast men evenwel in het duister.
Dat roken niet alleen slecht is voor het hart en de longen, maar ook leidt tot versnelde huidveroudering, is al lang bekend. Een groep Britse onderzoekers heeft nu een verklaring gevonden voor dat laatste fenomeen.
Vrouwen die regelmatig hun haar laten kleuren lopen een verhoogd risico op blaaskanker, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Southern California School of Medicine in Los Angeles.
Fantasie contactlenzen die gebruikt worden om een ander oogkleurtje te hebben, kunnen tot ernstige oogbeschadiging leiden, zo waarschuwt de Société canadienne d'ophtalmologie.
Indien u lenzen draagt en make-up gebruikt, neem dan best sommige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat u allerlei problemen met uw lenzen krijgt. De American Optometric Association geeft terzake enkele concrete tips:
Veel mensen denken dat zonlicht gevaarlijk is voor de ogen en dat men de ogen dan ook afdoend moet beschermen tegen die schadelijke zonnestralen. En dat vereist een dure kwaliteitszonnebril. Volgens prof. Luc Missotten van de UZ Gasthuisberg in Leuven is dit echter klinkklare onzin.