Bewegen vermindert kans op borstkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Volgens het rapport 'De rol van lichaamsbeweging bij de preventie van kanker' van de Nederlandse KWF Kankerbestrijding hebben vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn, 20 tot 40% minder kans op borstkanker dan vrouwen die niet of nauwelijks bewegen. Ook op latere leeftijd lichamelijk actief worden kan helpen om het risico op borstkanker te verlagen.
Het rapport geeft een samenvatting van bestaande wetenschappelijke gegevens over het verband tussen lichaamsbeweging en kanker: voldoende lichaamsbeweging draagt bij aan het verlagen van het risico op bepaalde soorten kanker, waaronder borstkanker, darmkanker en baarmoederkanker. In de onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn naar de relatie tussen bewegen en prostaat- en longkanker vinden de samenstellers van het rapport geen effect van lichaamsbeweging. Naar het effect van lichaamsbeweging op andere vormen van kanker is nog te weinig onderzoek gedaan om daar uitspraken over te kunnen doen.
Voldoende beweging lijkt ook positief voor (ex-)kankerpatiënten. Ze voelen zich minder moe en de kwaliteit van hun leven verbetert erdoor.
KWF Kankerbestrijding adviseert iedereen, jong en oud, om voldoende te bewegen. Het is alleen nog niet mogelijk precies aan te geven wanneer iemand ‘voldoende beweegt’, dus hoe vaak per week, hoe lang per keer en hoe intensief, op welke leeftijd. Momenteel wordt aangeraden dat een volwassen persoon dagelijks minimaal een half uur matig intensief lichamelijk moet inspannen om fit te blijven. Bijvoorbeeld door te fietsen, te wandelen, te sporten, te tuinieren of trap te lopen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram