Belg wordt almaar langer

nieuws De Belg wordt almaar langer. Dat blijkt uit een studie van de VUB. De voorbije 100 jaar is de gemiddelde lengte van de Belg met zo'n 10 cm toegenomen.
De curves die dokters gebruiken om kinderen en adolescenten te meten, zijn door de toenemende groei niet meer up-to-date. De VUB, KU Leuven en de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) besloten daarom het project Vlaamse Groeistudie op te richten. De studie wijst onder meer uit dat de gemiddelde man naar schatting 1,78m groot is, de gemiddelde vrouw 1,66m.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Vlamingen groter zijn dan de Walen. "Het verschil is niet erg groot. Het gaat maar om een gemiddelde van 1 cm. Dat is een genetisch gevolg van de rassenvermenging tussen enerzijds de Vlamingen met Nederlanders en Duitsers en anderzijds de Walen met de mediterrane bevolking", zegt professor Roland Hauspie van het Laboratorium voor Antropogenetica aan de VUB.

De evolutie in de puberteit is intussen wel gestabiliseerd. "Tot ongeveer 30 jaar geleden werden de pubers steeds vroeger geslachtelijk rijp en stopten ze steeds vroeger met groeien. Nu evolueert alleen nog de lengte."

Jongen 14 cm groter

Meisjes groeien het snelst als ze bijna 11 zijn, jongens krijgen hun groeispurt pas op 13,5 jaar. Gemiddeld worden jongens 14 cm groter dan meisjes, een enig kind wordt net iets groter dan een kind uit een grote familie.

Hoelang de Belg nog blijft groeien, weet niemand. "Waarschijnlijk bereiken we op een bepaald moment ons biologische toppunt. Blijven groeien gaat niet, want dan gaan functionele nadelen ons parten spelen. Alle grote dieren lopen op vier poten, wij hebben maar twee benen."

Lees ook: Test: hoe groot wordt mijn kind ?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram