Heup-buikverhouding voorspelt hartaanval

nieuws Het meten van de verhouding tussen de omtrek van buik en heupen is een uitstekende test om het risico op een hartaanval bij zwaarlijvige mensen te voorspellen. Dat blijkt uit een studie bij meer dan 27.000 mensen in 52 landen.
Het is al lang bekend dat vooral het ‘appelprofiel’, de typisch mannelijke vetophoping ter hoogte van de buik, een belangrijk gezondheidsrisico inhoudt, veel meer dan vet ter hoogte van de heupen en de dijen (het vrouwelijke ‘peerprofiel’).

Daartoe meet u al staande met een lintmeter de omtrek van de buik ter hoogte van de navel en van de heupen op hun breedste punt. Deel de omtrek van de buik door de omtrek van de heupen. Een man met een buikomtrek van bv. 91,4 cm en een heupomtrek van 96,5 cm haalt een verhouding van 0,95 cm.
Mannen doen er best aan op hun gewicht te letten indien de verhouding groter is dan 1, wanneer de omtrek van de buik dus groter is dan de heupomtrek. Voor vrouwen wordt een verhouding van 0,85 als ongunstig beschouwd.

bron: The Lancet, 4 november 2005

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram