Borstkanker kan ook jonge vrouwen treffen

nieuws Het nieuws dat de Australische superster Kylie Minogue haar tournee heeft afgezegd omdat ze borstkanker heeft, laat zien dat deze ziekte zich al op vroege leeftijd kan openbaren. Een woordvoerder meldde gisteren dat de 36-jarige popster meteen wordt behandeld. De behandeling zal waarschijnlijk bestaan uit een combinatie van chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en hormoonbehandelingen. Hoe de behandeling er precies uit zal zien, hangt af van de kenmerken van de tumor.

Minogue is de tweede popster in korte tijd bij wie borstkanker is geconstateerd. In 2003 werd de Amerikaanse zangeres Anastacia voor deze vorm van kanker behandeld; ze was 29 jaar toen ze hoorde dat ze borstkanker had.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Jaarlijks sterven er zo'n 400.000 vrouwen wereldwijd aan. Volgens professor John Toy, medisch directeur van de Britse liefdadigheidsorganisatie Cancer Research, komt borstkanker vaker voor bij vrouwen boven de vijftig jaar. Een klein percentage vrouwen onder de dertig jaar wordt met de ziekte geconfronteerd. Een factor voor een verhoogd risico voor deze groep jonge vrouwen, is dat ze erfelijk drager kunnen zijn. Fouten in de genen BRCA1 en BRCA2 hebben een verhoogde kans op kanker tot gevolg. Veel jonge vrouwen die met deze erfelijkheid zijn belast, moeten vaak kiezen of ze preventief hun borsten willen laten amputeren. Twee jaar geleden maakten Britse wetenschappers bekend dat ze een ander gen hadden ontdekt dat een rol speelt bij het ontstaan van borstkanker, het zogeheten CHK2-gen. Vrouwen die een beschadigde versie van dit gen hebben, hebben bijna twee keer zoveel kans op borstkanker.

Borstkanker ontstaat in de cellen van de borst. Als de kanker niet wordt behandeld, vermenigvuldigen deze cellen zich en zo kan zich een tumor vormen. Hoe eerder de ziekte wordt opgespoord en behandeld, hoe beter de overlevingskansen zijn.

bron: apotheek.org

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram