Verband tussen haarverf en kanker

nieuws Uit een recent onderzoek bij 1300 Amerikaanse vrouwen blijkt dat vrouwen die voor 1980 zijn begonnen met het kleuren van hun haar, 40 procent meer kans lopen om de non-Hodgkin vorm van lymfklierkanker te krijgen. Vooral vrouwen die niet uitwasbare 'permanente' haarverf gebruikten met een donkere kleur liepen een verhoogd risico. Dit gold niet voor mensen die hun haar in een lichte kleur verfden of uitwasbare kleuring gebruikten.
Het onderzoek heeft geen direct verband aangetoond tussen stoffen die in de verf zitten en de bewuste vorm van kanker. Het is ook nog onduidelijk waarom vrouwen die pas na 1980 begonnen met het kleuren van haar geen verhoogd risico lijken te lopen. Het is mogelijk dat na die datum de samenstelling van de haarverf is veranderd en er schadelijke stoffen uit zijn gehaald. Maar het kan ook zijn dat het effect van de haarverf op de lymfeklieren pas na 24 jaar zichtbaar wordt.

zie ook rubriek bloedkankers

zie ook rubriek bloedkankers


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram