Koffie tegen huidkanker?

nieuws Een experimentele studie bij muizen hebben uitgewezen dat cafeïne beschermt tegen de schadelijke effecten van UVB-stralen op de muis. De muizen werden eerst gedurende enkele weken bestraald met een dosis UVB-stralen die vergelijkbaar is met de straling die bij de mens als kankerverwekkend wordt beschouwd. Nadien werd de bestraalde huid ingewreven met een zalf op basis van cafeïne. In vergelijking met andere behandelingen bleken de cafeïne-muizen 44% minder goedaardige en zelfs tot 72% minder kwaadaardige huidtumors te ontwikkelen. Het preciese mechanisme van het beschermend effect van cafeïne is niet bekend, maar volgens de auteurs zou cafeïne mogelijk het lichaam stimuleren tot het vernietigen van cellen die beschadigd DNA bevatten.
Omdat het hier om een eerste experimentele studie gaat, is het nog veel te vroeg om hieruit af te leiden dat cafeïne ook bij de mens een beschermend effect zou hebben, laat staan om te denken dat men ongeremd in de zon mag liggen als men maar voldoende koffie drinkt.


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram