Tips voor het gebruik van een anti-zonnebrandmiddel

nieuws • Kies een beschermingsfactor die past bij uw huidtype.
Anti-zonnebrandmiddelen bevatten UV-filters waardoor minder UV-straling de huid bereikt. Een middel dat alle UV-straling wegfiltert bestaat niet. De beschermingsfactor geeft aan hoeveel langer de huid UV-straling kan verdragen zonder te verbranden.
Veel anti-zonnebrandmiddelen houden tegenwoordig zowel UVA- als UVB-straling gedeeltelijk tegen. Dit staat op de verpakking. Als er één getal op de verpakking staat en verder niets, is dat de factor die de mate van bescherming aangeeft tegen verbranding door UVB-straling. Het is aan te bevelen een product te kiezen dat tegen beide vormen van straling beschermt.
Het gebruik van een anti-zonnebrandmiddel is geen vrijbrief om onbeperkt te zonnen. Wie dat doet, vegroot zelfs de kans op huidkanker. Anti-zonnebrandmiddelen (zelfs de zogenoemde 'sunblocks') laten toch altijd nog UV-straling door. Wie langere tijd in de zon verblijft, zal ondanks zo'n middel na enige tijd de dosis hebben bereikt waarbij verbranding optreedt. Opnieuw insmeren voorkomt dan misschien nog ernstiger verbrandig, maar de huidcellen zijn dan voor die dag al te zwaar belast. Een anti-zonnebrandmiddel moet gezien worden als een aanvullende maatregel, naast het dragen van kleding en het opzoeken van de schaduw.
• Smeer uw huid een half uur voordat u de zon in gaat royaal in met het anti-zonnebrandmiddel.
• Smeer uw huid elke 2 uur opnieuw in met anti-zonnebrandmiddel. Doe dit vaker wanneer u net hebt gezwommen of sterk hebt getranspireerd.
• Ook al heeft u al een kleurtje, toch is het verstandig om een anti-zonnebrandmiddel te blijven gebruiken.
• De beschermingsfactor (SPF) is universeel in de wereld (onafhankelijk van merk of substantie).
• De keuze van het type anti-zonnebrandmiddel is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, wat u prettig vind. Per merk kan de substantie verschillen een spray, lotion of crême. In lotions en gels zit meer water, waardoor ze makkelijker uit te smeren zijn. Crèmes bevatten meer vetten die uitdroging van de huid beter kunnen voorkomen.
• Anti-zonnebrandmiddelen zijn na aankoop in de winkel nog ongeveer 1-2 jaar houdbaar. Nadat de verpakking open is geweest of met hoge temperaturen in aanraking is geweest kan het zijn dat de factor die op de verpakking staat terug is gelopen naar een lagere beschermingsfactor (SPF). Het geeft niet altijd meer de volledige bescherming voor de huid die raadzaam is om niet te verbranden.

Lees ook: Zon en huid, huidveroudering, huidkanker


Laatst bijgewerkt: juli 2006

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram