Magere mannen kunnen toch overgewichtziektes krijgen

Laatst bijgewerkt: juni 2021

nieuws Ook magere mannen kunnen diabetes of een hart- en vaatziekte krijgen. Volgens een internationale studie gepubliceerd in het blad Nature Genetics bestaat er namelijk een gen dat ervoor zorgt dat sommige mensen, en vooral mannen, slanker zijn en minder lichaamsvet hebben, maar dat tegelijk ook leidt tot een grotere kans op hartaandoeningen en suikerziekte. Tot nu toe werd gedacht dat vooral mensen met overgewicht groter risico hebben op het ontstaan van hart- en vaatziektes of suikerziekte.

Mensen met een bepaalde variant van het zogenoemde IRS1-gen blijken slanker te zijn maar desondanks ongezond hogere niveaus cholesterol en suiker in hun bloed te hebben. Deze genvariant vermindert namelijk alleen de hoeveelheid vet onder de huid maar niet de hoeveelheid vet rond de inwendige organen. Personen met deze genvariant zijn minder in staat om een teveel aan vet op een veilige plaats onder de huid op te slaan. In plaats daarvan stapelt vet zich op in de buurt van organen zoals lever en hart. Daar kan het de normale functie van organen aantasten.

De effecten van het gen zijn sterker bij mannen dan bij vrouwen. Dit zou te maken kunnen hebben met de verschillen in lichaamsbouw tussen mannen en vrouwen en de verschillen in de verdeling van vet over het lichaam. Mannen slaan minder vet op dan vrouwen en hebben relatief minder onderhuids vet en meer buikvet. Daarom zijn zij mogelijk gevoeliger voor een verandering in deze vetverdeling. Dit betekent dat mannen die er op het oog slank uitzien, toch teveel schadelijk buikvet kunnen hebben.

Omgekeerd mag hieruit niet afgeleid worden dat het gewicht er niet toe doet of dat àlle mannen die slank zijn een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zouden hebben. Alleen bij mannen met de genvariant zou dit het geval zijn.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram