ad

Kind dat slecht slaapt wordt dikker

Laatst bijgewerkt: juli 2020
kind-slapen-170_400_06.jpg

nieuws Kinderen die op jonge leeftijd slecht slapen, hebben een grotere kans op overgewicht, zo blijkt uit onderzoek in Nieuw-Zeeland gepubliceerd in het British Medical Journal.
De wetenschappers volgden 244 kinderen tussen drie en zeven jaar gedurende een aantal jaren. Elke zes maanden werd het gewicht, de lengte en het lichaamsvet gemeten. Het slaapgedrag en de fysieke activiteiten werden op hun derde, vierde en vijfde genoteerd.

Kinderen die tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar te weinig slapen (minder dan 11u per dag) hebben op hun zevende een grotere kans op een te hoog BMI (Body Mass Index). Op de leeftijd van 7 jaar bedroeg het gemiddelde gewicht 25 kg en een gemiddelde BMI van 16,7. 28% van de meisjes en 22% van de jongens hadden een te hoge BMI (overgewicht). Kinderen die meer dan 11 sliepen hadden minder kans op overgewicht: elk extra uur slaap leidde tot een vermindering van de BMI met 50 à 60%, of een gemiddeld verschil in lichaamsgewicht van 0,7 kg.

Hoe het komt dat kinderen die slecht slapen een hoger BMI hebben, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met het feit dat kinderen die lang wakker zijn ook meer tijd hebben om te eten. Een andere mogelijkheid is dat de hormonen die de eetlust opwekken door te weinig slaap veranderen.
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat te weinig slaap kan leiden tot concentratie-, geheugen- en gedragsproblemen.
ad


pub