UCL test nieuwe behandeling tegen slaapapneu

nieuws Een team van het Brusselse universitaire ziekenhuis Saint-Luc (UCL) test een nieuwe behandeling tegen slaapapneu.
Bij slaapapneu verliezen de spieren van de tong van de patiënt tijdens de slaap hun natuurlijke spanning. De tong zakt daardoor tijdens het inademen naar achteren en verspert de keelholte. Dit belemmert de ademhaling en de patiënt wordt wakker. Als dit te vaak gebeurt, gaat de slaapkwaliteit erg achteruit, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de patiënt.

Ongeveer 3 tot 5 procent van de Belgische bevolking, hoofdzakelijk mensen tussen 40 en 65, lijdt aan slaapapneu. Bij zowat twintig procent van hen (20.000 mensen), werken de huidige behandelingsmethoden niet.
De onderzoekers ontwikkelden een methode waarbij de bewegingszenuw van de tong gestimuleerd wordt door een elektrode. Die elektrode wordt verbonden met een doosje geïmplanteerd in de borstkas dat de hele nacht impulsen stuurt naar die zenuw. De stimulering van de zenuw doet geen pijn en verstoort de slaap van de patiënt niet. De patiënt krijgt een afstandsbediening om het doosje bij het slapengaan en opstaan te activeren.
De techniek wordt sinds een jaar met succes uitgetest op een tiental mensen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram