ad

Griepvaccinatie: de meest gestelde vragen

Laatst bijgewerkt: april 2019

dossier

Vaccinatie is de enige manier om je tegen de griep en vooral haar gevolgen te beschermen.
Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw opduikt. Elke winter krijgen gemiddeld ongeveer één op de tien mensen de griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van de griep.
Als je bent gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Als je toch griep krijgt, dan word je minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat je ‘eigen’ ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van je diabetes).

Wie laat zich het best vaccineren tegen de griep?

De griepprik wordt sterk aanbevolen aan iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep en aan mensen die gevoelige personen kunnen besmetten. Dat zijn:

• Zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen.
• Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met:
- een hartziekte
- een longziekte zoals ernstig astma of COPD,
- een lever- of nierziekte
- diabetes,
- een chronische spierziekte
- verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
• iedereen die ouder is dan 65 jaar
• iedereen die in een woonzorgcentrum of ziekenhuis opgenomen is
• alle mensen die onder hetzelfde dak wonen als de bovengenoemde risicopersonen of zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
• Alle personen werkzaam in de gezondheidssector

Ook voor gezonde mensen vanaf 50 jaar kan vaccinatie zinvol zijn zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden. Naast het verhoogde risico dat ze complicaties bij griep ontwikkelen door hun leeftijd, bestaat er immers ook één kans op drie dat ze tenminste één factor vertonen die het risico op complicaties nog verhoogd. Het gaat vooral om personen die roken, excessief drinken en/of zwaarlijvig (BMI>30) zijn. Bespreek dat met je huisarts.

Wanneer moet ik me laten vaccineren?

123m-vr-ziek-zakd-griep-hoest-01-17.jpg
Je laat je het best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode.
Elk jaar moet je dus opnieuw een griepvaccin krijgen.

Hoe kan ik me laten vaccineren?

• Vraag een voorschrift bij je arts.
• Haal daarmee het vaccin bij je apotheker.
• Ga er zo snel mogelijk mee naar je huisarts en bewaar het intussen in het midden van je koelkast, anders wordt het waardeloos
• Nog beter is het vaccin pas af te halen bij de apotheker vlak voor je een afspraak hebt bij de huisarts.
• Het griepvaccin wordt voor alle risicogroepen gedeeltelijk terugbetaald en kost dan ongeveer 11 Euro. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting. Voor mensen die in een rusthuis wonen is het vaccin vanaf dit jaar gratis in Vlaanderen.

Moet ik me laten vaccineren als ik vorig jaar al werd ingeënt?

De griepprik moet jaarlijks gegeven worden omdat de griepvirussen voortdurend veranderen. Elk jaar zijn er andere griepvirussen, dus je kan ieder jaar weer opnieuw griep krijgen. Daarom heeft het griepvaccin ieder jaar een andere samenstelling. Die wordt afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming die het vaccin biedt slechts tijdelijk. Na een half jaar tot een jaar is de bescherming meestal uitgewerkt.

Moet ik me laten vaccineren als ik vorig jaar de griep heb gehad?

Ja, omdat de griepvirussen steeds veranderen, kan je elk jaar besmet worden met een ander type virus waartegen je geen natuurlijke weerstand hebt opgebouwd. Daarom heeft het griepvaccin ook ieder jaar een andere samenstelling.

Moet ik me laten vaccineren als ik nog nooit griep hebt gehad?

Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit 'nooit'. Als je tot een van de risicogroepen behoort, maak je bij een griep evenveel kans op ernstige verwikkelingen als alle anderen uit die groep. Daarom is het raadzaam om ieder jaar de griepprik te halen, ook als je al een paar jaar geen griep hebt gehad. Het kan zijn dat je de afgelopen jaren geluk hebt gehad, maar mogelijk kom je dit jaar wél met het griepvirus in aanraking.

Ik ben zwanger, mag ik dan gevaccineerd worden?

Ja, er zijn geen schadelijke effecten bekend van de jaarlijkse griepprik voor het ongeboren kind. Meer zelfs, vaccinatie wordt ten zeerste aangeraden als je tijdens het griepseizoen in het tweede of derde trimester bent. Dit in de eerste plaats om de gezondheid van de moeder te beschermen omdat de immuniteit tijdens de zwangerschap van nature afneemt. De kans op complicaties en op een ernstiger verloop is dus groter. Bovendien kan een zware griepaanval ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de foetus.

zie ook artikel : Vaccinatie bij zwangere vrouwen

Ik geef borstvoeding, mag ik dan gevaccineerd worden?

Als je tot een van de risicogroepen behoort, dan mag je gevaccineerd worden, ook als je borstvoeding geeft. De griepprik heeft geen nadelige gevolgen voor je kind.

Heeft het griepvaccin bijwerkingen?

123-txt-influenza-griep-vaccin-08-17.jpg
Je kan de eerste dag wat pijn, roodheid of een kleine zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat binnen één tot twee dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.
Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten. Als je een allergische reactie kreeg op een eerdere vaccinatie, bespreek je dat het best eerst met je huisarts of apotheker.

Kan ik de griep krijgen door het griepvaccin?

Een griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Het spuitje doet je lichaam wel verdedigingsstoffen aanmaken, wat soms aanleiding geeft tot lichte ongemakken, maar het maakt je niet echt ziek. Wanneer je kort na een griepvaccinatie toch ziek wordt, werd je waarschijnlijk net vóór de inspuiting reeds besmet of gaat het om een ander virus (dat bv. verkoudheid veroorzaakt).

Kan ik toch griep krijgen als ik gevaccineerd ben?

Als je gevaccineerd bent, kan je toch nog griep krijgen. Bijvoorbeeld als je te laat werd gevaccineerd. Het duurt namelijk twee weken voor je lichaam voldoende afweerstoffen heeft gemaakt om je te beschermen tegen griep. Dus als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch griep krijgen.
Bovendien beschermt het vaccin alleen tegen de griepvirussen die in het vaccin zitten. Als er toevallig een vaccin opduikt dat niet in vaccin zit, dan kan je toch ziek worden.
Indien je afweersysteem door ziekte of ouderdom, of omdat je bepaalde geneesmiddelen moet nemen, is verzwakt, dan kan het zijn dat het vaccin minder goed aanslaat en dus ook minder goed beschermt. Je kan dan toch ziek worden. Maar meestal zijn de gevolgen minder erg.
Tenslotte beschermt het griepvaccin alleen tegen de griep en niet tegen andere virussen die vergelijkbare klachten kunnen geven, zoals bv. een verkoudheid
ad


pub