Ouderen hebben lagere sterftekans met griepvaccin

nieuws Ouderen die elk jaar een griepprik halen blijken een 15% lagere kans te hebben om te overlijden ten opzichte van ouderen die voor het eerst een griepprik halen. In periodes van een griepepidemie is dit verschil zelfs 28%. Omgerekend betekent dit dat per iedere 300 gevaccineerde personen van 65 jaar of ouder 1 overlijden werd voorkómen. Onder jaarlijks gevaccineerde ouderen werd zelfs 1 overlijden op 170 personen voorkómen.
Dat blijkt uit een studie aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
In vergelijking met ouderen die zich niet laten vaccineren, hebben ouderen die zich ieder jaar opnieuw laten vaccineren tegen griep een 24% verminderde kans om te overlijden. De eerste vaccinatie zorgt al voor een 10% lagere kans op overlijden.
Naast een lagere sterftekans, blijken personen met een relatief betere gezondheidstoestand die zich jaarlijks laten vaccineren een tot 33% verminderde kans te hebben om lagere luchtweginfecties te ontwikkelen en een 50% verminderde kans op een longontsteking.

Lees ook: Griepvaccinatie: aanbevelingen door de gezondheidsraad

bron: : 'Influenza Vaccination in Community Dwelling Elderly Persons', Erasmus MC Rotterdam

Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram