Verzorg je kinderen jonger dan 6 maanden? Laat je dan vaccineren tegen de griep

123_inbakeren_baby_kind_newborn_2020.jpg

nieuws

De Hoge Gezondheidsraad beveelt griepvaccinatie aan voor iedereen die kinderen van jonger dan 6 maanden verzorgt. Dit geldt zowel voor ouders, familieleden (grootouders, samenwonende familieleden...) als professionelen (bv. in de kinderopvang).

Meerdere studies tonen immers aan dat griep ernstige gevolgen kan hebben bij jonge kinderen, vooral dan bij kinderen jonger dan 6 maanden. Het gaat onder meer over bacteriële complicaties zoals middenoorontsteking (acute otitis media) en ernstige longontsteking (pneumonie), en complicaties zoals koortsstuipen, soms centrale neurologische verschijnselen zoals encefalitis (hersenontsteking).

De huidige griepvaccins zijn niet geschikt om die jonge kinderen van minder dan 6 maanden zelf te vaccineren omdat hun immuunsysteem nog niet reageert op het vaccin. Ook voor kinderen tot 2 jaar is het vaccin maar in beperkte mate effectief. Recent hebben verschillende landen, waaronder de VS, Finland, Oostenrijk en Groot-Brittannië, jaarlijkse vaccinatie voor kinderen vanaf 6 maanden ingevoerd, en wel om twee redenen.

Ten eerste omdat het aantal ziekenhuisopnames van kinderen wegens griep even hoog is als bij bejaarden. Ten tweede spelen kinderen een belangrijke rol in de verspreiding van het virus onder de bevolking. Om die reden, door kinderen op te nemen in het vaccinatieprogramma, kunnen niet-gevaccineerde personen, waaronder risicopatiënten, indirect ook worden beschermd.

Een recente studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) toont aan dat het aantal griepdoden onder bejaarden sterk zou dalen als kinderen elk jaar een griepprik krijgen. Kinderen geven het virus immers razendsnel door, ook aan volwassenen, tot het uiteindelijk de kwetsbare groep ouderen bereikt.

De meest effectieve maatregel zou zijn om alle kinderen te vaccineren en de vaccindekking bij alle volwassenen van 50 jaar en ouder te verhogen. Bij een vaccindekking van 80% bij kinderen zou deze interventie zo'n 40% van het huidige aantal hospitalisaties en sterfgevallen door influenza voorkomen.

In België raadt de Hoge Gezondheidsraad de vaccinatie van gezonde kinderen momenteel niet aan. Vraag is onder meer of voldoende ouders wel bereid zijn om hun kind te laten vaccineren omdat de griepprik immers vooral bedoeld is om iemand anders te beschermen.


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram